Natašine kose ponos porodice i škole

05.02.2023.

Zabilježeno u Rogatici

ROGATICA – Kad bi se između nešto više od 380 učenica, koliko okuplja 36 odjeljenja od prvih do zaključno sa devetim razredima Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici vršio izbor najduže kose ne bi trebalo dugo tragati za naj. Izbor bi bez veće konkurdencije pao na Natašu Golubović, učenicu II-2 razreda koga vodi učiteljica Tanja Karača, koja ima kosu boje starog zlata do ispod koljena za njen uzrast i visinu i najduža je od svih njenih 13 vrčnjakinja u razredu pa i znatno starijih učenica u njenoj školi.

Njena majka Draga reče da je to kosa sa kojom se Natača rodila avgusta 2014. Nikad je nismo šišali, a sada i kad bi htjeli, neda ona. To majci iz higijenskih, esatetskih i puno drugih razloga, daje više posla, jer održavanje ovako duge kose, posebno u vrijeme kad dijete ide u školu, traži puno truda. Kad imamo više vremena onda slijedi pranje i pletenje kose u jednu jaku ili dvije prosječne pletenice, a sa manje vremena, i uz Natašino odobrenje, može i punđa, ali nikad razbacana po ramenima i leđima.

Inače, porodica Golubović iz dva braka oca i majke imaju devetoro djece. Najmlađa Nataša je mezimica cijele porodice, posebno tate Radenka, zvanog „Golub“, poznatog mesara koji je u Rogaticu došao iz Visokog kod Sarajeva, i kako tvrdi njena majka, Nataša je ubijeđena da ju je tata rodio!? i ona se tako i odnosi prema njemu. Tata je na prvom mjestu, svi ostali na drugom i dalje.

Učiteljica Tanja Karača, koja Natašu vodi od prvog razreda, o njoj priča sve najbolje. Odlična je učenica i sve joj ide od ruke, pa i pisanje pjesama i posebno recitacije, pa je stoga ovih dana bila i u programu obilježavanja Svetog Save kao dana i krsne slave škole, za koju je lično napisla prigpodnu pjesmu. U školu uvijek dođe sa uredno kosom kojom se izdvaja od ostalih vršnjakinja, ali i učenica viših razreda njene škole.

Tekst i foto: Sreten Mitrović