Važno očuvati političku stabilnost da bi se nastavio razvoj opštine

01.02.2023.

VIŠEGRAD – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je važno sačuvati političku stabilnost u opštini Višegrad kako bi se nastavio ekonomski razvoj i realizacija važnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

Košarac se u Višegradu sastao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem i direktorom preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljkom Perišićem, sa kojima je razgovarao o načinu na koji institucije na nivou BiH mogu pomoći u razvoju ove lokalne zajednice.

„Vidljivi su i prepoznati napori institucija Republike Srpske da kontinuirano brine o svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj, uključujući i Višegrad. Mi sa zajedničkog nivoa opredijeljeni smo da, u skladu sa nadležnostima, na najbolji način pratimo rad institucija Srpske i pomognemo razvoju lokalnih struktura“, rekao je Košarac novinarima.

Na sastanku je istaknuto da su „Hidroelektrane na Drini“ motor razvoja Višegrada, budući da ovo preduzeće ima zapažene rezultete u energetskom sektoru.

„Potencijali ovog preduzeća posebno su važni u današnjim okolnostima, kada je od ključne važnosti da obezbijedimo dovoljne količine električne energije u vremenu globalnih izazova“, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, osim razvoja energetskog sektora, potrebno je intenzivirati aktivnosti na razvoju turizma u ovoj lokalnoj zajednici, posebno imajući u vidu Andrićgrad i saradnju sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, ali i razvoju prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara koordiniše aktivnosti sa međunarodnim institucijama koje obezbjeđuju podršku za implementaciju određenih projekata.

„Jedna od njih je i UN organizacija FAO, koja je već započela aktivnosti u Višegradu, a koje će se provoditi kroz izradu strategija i akcionih planova za implementaciju određenih politika iz sektora poljoprivrede“, naveo je Košarac.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je u narednom periodu potrebno raditi na tome da se obezbijedi integrisani granični prelaz Vardište, jer će to biti dodatne komponenta za dalji razvoj opštine Višegrad.

„Konkretno, fokusiraćemo se na to da u razgovoru sa nadležnim institucijama ubrzamo proces usaglašavanja međudržavnih komisija za granicu kako bi Vardište postalo integrisani granični prelaz“, rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuta i namjera rukovodstva opštine da u perspektivi formira slobodnu zonu u Višegradu, u kojoj bi bili prisutni privrednici iz Republike Srpske, regiona i inostranstva.

Istaknuto je i da opština Višegrad ima ambiciju da bude prepoznatljiva u organizaciji sajmova koji bi upotpunili ponudi sajamskih manifestacija Republike Srpske i BiH.

Na sastanku je razgovaramo i o decenijskom problemu plutajućeg otpada na Drini, pri čemu je Košarac naglasio da je od suštinskog značaja očivati životnu sredinu i obezbijediti neometano funkcionisanje „HE na Drini“.

„Prioritet je da obezbijedimo da naša energetska postrojenja budu stabilna i bezbjedna“, istakao je Košarac.

On je podsjetio da je u proteklom periodu imao niz sastanaka sa nadležnim ministrima iz Srbije i Crne Gore o rješavanju ovog gorućeg problema.

„Institucije Srbije pokazale su razumijevanje, ali došlo je do zastoja kod struktura u Crnoj Gori, čije ponašanje nije odgovorno. Institucije Republike Srpske imaju proaktivnu ulogu, ali sa žaljenjem moram konstatovati da su se određene aktivnosti pasivizirale odlukama drugih država“, naveo je Košarac.

On je izrazio spremnost da, po zahtjevu resornog ministarstva Republike Srpske, ponovo u Višegradu inicira sastanak sa ministrima iz Srbije i Crne Gore kako bi se razgovaralo o problemu plutajućeg otpada na Drini.

Košarac je konstatovao da je neophodno u cijeli proces uključiti i strukture iz Bosanskopodrinjskog kantona, budući da značajne količine plutajućeg otpada dolaze iz Goražda.

SRNA - Jovana Borovčanin