Kuriozitet iz rogatičkog kraja – Djed i unuk rođeni istog datuma

21.03.2023.

ROGATICA – Običaj da se ime jednog od nasljednika, posebno unika, po muškoj liniji još za života daje po djedu nije rijedak slučaj u rogatičkom kraju. Ali da rođendan djeda i unuka bude istog datuma i da nose isto ime spada za rubriku „vjerovali ili ne“, a ima i toga u ovom kraju. Desilo se to u porodici Erić na Borikama.

Prema sačuvanoj ličnoj karti Rade Erić sa Borika rođen je 6. marta 1903. godine, sa suprugom Milicom imao je osmoro djece – četiri kćerke i isto toliko sinova. Najmlađi im je bio sin Radomir koji je na svijet došao kad je njegov otac Rade imao 51 godinu života.

Taj najmlađi sin Radomir sa suprugom iz Foče, Dragicom, imao je dvoje djece. Drugo je bilo sin, koji je rođen istog datuma, 6. marta koga je rođen i njegov djed Rade, i Radomir mu je nadjeo to ime – Rade. Taj Rade, trenutno zaposlen u Opštinskoj upravi u Rogatici, ima troje djece. Treće je sin i Rade mu je dao očevo ime Radomir nastavljajući tradiciju Rade – Radomir – Rade – Radomir… Najmlađi Radomir ima tek 1,5 godinu, ali mu je nažalost djeda Radomir otišao na onaj svijet ne vidjevši unuka imenjaka.

Zanimljivo je, i s tim se Erići posebno ponose, da je njihov „rodonačelnik“ čika Rade, bio jedan od glumaca- statista u poznatom jedinom i jedinom dugometražnom filmu Ivice Matića „Šumar – žena s krajolikom“ koji je 1976. snimljen najvećim dijelom u selu Sjeversko kod Borika u kome su glavne uloge igrali Stole Aranđelović i Božidarka Frajt i osvojio Zlatnu arenu na fesivalu u Puli i nagradu Ekumenskog žirija na Međunarodnom festivalu u kanadskom Montrealu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović