Skupština opštine Rogatica – Borike dobijaju novo naselje

01.03.2023.

ROGATICA – Opštinski parlament u Rogatici tokom prošle godine održao je 9 redovnih i jednu svečanu sjednicu povodom Dana i krsne slave opštine Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta. Razmatrano je i usvojno 157 različitih opštinskih akata od čega 46 odluka, 27 izvještaja, 22 informacije, 6 programa i planova uz 53 zaključka i 5 rješenja.

Uz ovakav plodan rad na sjednicama je bilo i dobro prisustvo odbornika. Od 19 izabranih, 12 ih je prisustvovalo svakoj sjednici, jedan odbornik nije prisustvovao na 4 sjednice, jedan na dvije i 6 na po jednoj sjednici ili u prosjeku sjednicama je prisustvovalo 17,7 odbornika, reče obrazlažući informaciju o radu Skupštrine opštine tokom prošle godine, predsjednik Ninoslav Prelić, na danas održanoj redovnoj sjednici.

Nastavak sjednice imao je posebno značajan tok. Jednoglasno svih prisutnih odbornika donesena je odluka o pristupanju izradi zoning plana „Vikend naselja 2“ u okviru budućeg Turističkog centra na Borikama koje će imati površinu od oko 40 hektara na lijevoj strani sadašnjeg naselja Borike u istoimenoj katastarskoj opštini neposredno uz postojeći hotel „Borike“u okviru važećeg Prostornog plana opštine.

Najveći dio sjednice ipak bilo je posvećeno donošenju odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup 308 hektra poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. Radi se o zemljištu na području Borika, u Rogatici, Sjemećkom polju, Seljanima, Kozićima i na Stjenicama. Nakon javnog oglasa i uz dobijenu saglasnost resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, zemljište je podijeljeno na 13 pojedinaca poljoprivrednih proizvođača i dva ostala subjekta kojim je osnovna djelatnost poljoprivreda, stočarstvo i voćarstvo u cilju unapređenja, proširenja i povećanja proizvodnje.

Pošto je vrijeme podnošenja izvještaja o radu opštrinskih organa za prošlu godinu, na ovoj sjednici poslije uvodnih napomena koje je dala načelnica Odjeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Željka Kojić koja je istakla da je tokom prošle godine, u prvom redu u cilju prvenivnog djelovnja, izvršeno 859 inspekcijskih pregleda. Od tog broja 36 pregleda izvršli su inspektori i 232 pregleda komunalna policajci. U 678 pregleda utvrđeno je uredno stanje a u 137 bilo je određenih nepravilnosti i nedostataka. Zbog prekršaja novčano je kažnjeno 11 subjekata sa ukupno 9300 maraka.

Poslije uvodnih napomena načelnice Kojić, odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatili izvještaj o radu tržišne inspekcije, zdravstvenog i ovlašćenog inspektora za hranu, veterinarskog, poljoprivrednog i saobraćajnog inspektora i komunalne policije za 2022. godinu.

Za nove članove Nadzornog odbora JKP „Vrela Seljani“ izabrani su Stefan Lazić, obnovljen mandat, Nikola Cerović i Vladimir Stanišić.

Tekst i foto: Sreten Mitrović