Stari Brod u kanjonu Drine – Parastos starobrodskim mučenicima [FOTO] (VIDEO)

22.03.2023.

ROGATICA – Na praznik Mladence u proljeće ratne 1942. godine bio je finiš mučeničkog stradanja srpskog naroda Sarajevsko-romanijskog područja, ali i Han-Pijeska, Olova, Višegrada i nekih drugih opština, uglavnom žena, djevce i staraca, od strane ustaša zloglasne „Crne legije“ NDH u kanjonu Drine i selima Miloševići i Stari Brod na granici opština Rogatica i Višegrad.

Bježeći pred više od 10 hiljada do zuba naoružanmih i mržnjom nadojenih ustaša i pristaša koje je vodio Jure Francetić, a zbog toga što su Italijani, kao drugi okupator zemlje, zabranili prelaz preko ćuprije u Višegradu, veliki zbijeg bespomoćnih Srba u nadi da će se putem skele domoći desne obale Drine i naći sapas u Srbiji, došao je do sela Miloševići i Stari Brod, 15-tak kilometara nizvodno. Tu ih je stigla ustaška horda i napravila pravi masakr. Veliki dio naroda stradao je od ustaškog noža i malja, a najveći dio progutala je, pričali su preživjeli očevici, tog proljeća nabujala i mutna Drina, posebno djevojaka i žena koje su svoj život rađe poklonili mutnoj vodi nego da ih obesčaste ustaški zlikovci.

Da bi se sačuvalo sjećanje na nedužne žrtve, tek nakon posljednjeg Odbrambeno.oslobodilačkog rata, u Starom Brodu podignuto je prigodno spomen-obilježje sa crkvom kapelom i zvonikom sa koga se kanjonom Drine oglašava crkveno zvono umjesto jauka nedužno stradalih u proljeće 1942. Pored spomen-kapele u Starom Brodu je i prigodno spomen.obilježje i spomen muzej kod kojih se svake godine održava parastos za nastradale. Tako je bilo i danas na ovogodišnje Mladence.

Parastros, u prisustvu predstavnika javnog i društveno-političkog i privrednog života opština Višegrad na čelu sa načelnikom Mladenom Đurevićem, Rogatica, koje je predvodila zamjenik načelnika Jelena Karadžić, a prisustrvovali su i načelnik opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelivca i Novo Goražde Mila Petković, služio je mitropolit Dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenika Crkvene opštine višegradske i boričke. Pošto na mlađim svijet ostaje, parastosu su prisustvovali i budući maturanti iz dva odjeljenja Srednjoškolskog centra „27. januar“ iz Rogaice u pratnji njihovih profesora.

Nakon parastosa mitropolit je održao prigodnu besjedu u kojoj je napomenuo da je NDH preko „Crne legije“ i Jura Francetića, znajući kakvi su Srbi istočno od Sarajeva, bili odlučili da ih do posljednjeg unište i otud preko 6000 svirepo umorenih u talasima Drine. Bog je dao da nisu uspjeli u svojim namjerama i mi se i danas na radost naših stradalih predaka na koje se i na ovakav način sjećamo i uvijek ćemo se sjećati i starobrovati ovdje pored Drine, ovom spomen kompleksu sa muzejom na čijim zidoima je dosad upisano 5699 imena i stalno se dopisuju nova.

Inače, prema odluci Odbora za njegovanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, sjećanje na starobrodske mučenike dobilo je republički značaj i obilježavaće se tradicionalno svake godine zadnje subote u maju. Ove godine biće to 27. maja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović