Stipenije za 117 studenata iz Rogatice

29.03.2023.

ROGATICA – u sklopu mjera pronatalitetne politike u opštini Rogatica je i stipendiranje studenata. Za ove namjene u budžetu ove lokalne zajednice ove, kao i prošle, godine namijenjeno je 190.000 maraka. Na javni konkurs za stipendije u tekućoj akademskoj godini prijavilo se 157 studenata visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

Posebna komisija pri kabinetu načelnika opštine, primjenom trenutno važećeg pravilnika za dodjelu stipendija, predložila je 117 studenata, sa kojim je danas, 29. marta,juče, načelnik opštine Milorad Jagodić, uz malu svečanost nakon što je pozdravio prisutne studente i nekoliko roditelja onih koji nisu mogli doći na ovu svečanost, i poželio im dobro zdravlje i da uspješnmo završe započeto školovanje, ali i da se vrate na područje opštine i doprinesu njenom razvoju i boljem življenju, potpisao ugovore, prema kojim će svaki student u 10 mjesečnih rata u tekućoj godini dobiti po 140 maraka,ili za 10 maraka više nego prošle godine.

Među studentima kojim će opština pomoći pri školovanju je i Sara Ninković, učenica generacije ovdašnjeg Srednješkolskog centra iz posljednje generacija maturanata, koja je na prvo mjesto liste došla, automatski kao nagrada, bez bodovanja, a upisala je Medicinski fakultet u Foči nakon položenog prijemnog ispita na kome je bila najbolje plasirana među više kandidata.

Pored Sare Ninković, među prvih šest studenata kojim je stipendija dodijeljena je još njih petoro od kojih je četvoro na studiju medicine i jedan mašinstva, uglavnom u završnim godinama studija.

Stipendiju je dobila i Milica Kokošar, student četvrte godine medicine,koja reče da joj ona znači puno. Njom pokriva troškove smještaja i hrane u studentskim objektima, što olakšava život i njenim roditeljima.

Marko Mirić, je brucoš na ekonomskom fakultetu i on reče da mu stipendija dosta znači. Slično priča i Đorđe Frganja koji „gazi“ treću godinu mašinstva uz trškove koje mu pokriva otac penzioner i majka domaćica.

Tekst i foto: Sreten Mitrović