Vuk Ćajić iz Rogatice kao pionir u motocikličkom sportu

30.03.2023.

OBIŠAO BALKAN I POLA EVROPE

ROGATICA – Imati nepunih 12 godina, i kao sportista uz zapažen uspjeh na „domaćem“ terenu – u zemljama bivše SFRJ, doći do Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske i Italije malo je primjera. Pošlo je to za rukom Vuku Ćajiću iz Rogatice koji baveći se mlotocklizmom ima već više šampionskih i vicešamšionskih titula kod nas i na međunarodnim takmičenjima.

Sa motociklima Vuk se uz starijeg brata Mihaila, počeo „zabavljati“ kao dijete kad još nije imao ni punih šest godina. Već u osmoj godini sjeo je na pravi takmičarski motocikl i počeo se pridruživati vozačima na motociklističkim stazama, posebno u rodnoj Rogatici, u kojoj motociklizam ima dugu tradiciju, koja zbog odnosa prema ovom sportu polako gubi sjaj. O tome, umjesto Vuka, priča njegov otac Miroslav, poznati hobista među motoiklistrima, koji je mlađeg sina od samog početka zdušno podržavao moralno i materijalno u granicama mogućnosti.

Mini trkaći motocikl, adekvtno njegovom uzrastu, Vuku smo kupili kad je imao čest godina. Zadovoljili smo njegovu želju ne pretendujući da on ode dalje od „ubijanja“ dječije radoznalosi. Ali, Vuk nas je demantova. Ljubav prema motociklima kod njega je rasla iz dana u dan i on je iz hobija prešao na takmičarske staze i svrstao se među prave motocikliste očekujući jači motor. Sa navršenih osam godina kupili smo mu motocikl od 65 kubnih centimetara i on je počeo da se i zvanično da takmiči. Idući iz trke u trku i on je sada, iako ima tek 12 godina, već poznati motociklista sa brojnim peharima, medaljama, raznim diplomama i zahvalnicama. Zbog priznavanja dijela troškova oko takmičenja, Vuk je prihvatio ponudu materijalno jačeg kluba i registrovao se za Moto cros klub „Tanasko Rajić“ iz Čačka, a uz svako predstavljanje pred televizijskim i drugimm informativnim kućama ide ono „Ja sam Vuk Ćajić iz Rogatice u Republici Srpskoj“, što je svakako značajno za malu Rogaticu kao njegovo rodno mjesto, ali i Republiku Srpsku, kazuje Miroslav, uz osmjeh njegovog mezimca, koji je pomno pratio očevu priču, koji reče još da su išli polako od treninga do treninga i trke do trke. Tako su dolazili i uspjesi, pa je Vuk stekao uslove i za prelazak u višu klasu i postao vice šampion Srbije u ovoj klasi sa mogućnošću prelaska u veću MX2 klasu, u kojoj su motocikli do 250 kubnih centimetara, ali će to, zbog godina starosti, moći ostvariti tek za par godina..

Samo tokom prošle godine, pod nadzorom trenara Aleksa Varadia iz Sente i Nika Debonija iz Italije, Vuk je u BiH vozio u Kreševu, Derventi i Vitezu, u Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Požarevcu, Bačkoj Topoli i Bačkoj Palanci u Srbiji, u Zaboku, Savskom Marofu i Bedekovčini u Hrvatskoj, Čalpaniju u Rumuniji, Kortenu u Bugarskoj, Semiču u Sloveniji, Monfalone u Italiji i Đevđeliji u Sjevernoj Makedoniji, Afjonu u Turskoj i Janici u Grćkoj. Tu je i međunarodni šampionat Alpe Adria koju je vozio u klasi MX 85 i osvojio drugo mjesto u generalnom plasmanu u konkurenciji takmićara starijih godišta sa prostora bivše Juge, ali i Mađarske, Rumunije, Bogrske, Grčke i Turske.Rogatica – Vuk Ćajić ne odvaja se od svog motocikla sa startnim brojem 365

 

Sve je to dalo vjetar u leđa i Vuk se uveliko priprema za nove, ovogodišnje, trke. Prva će biti ovih dana u Đevđeliji u Sjevernoj Makedoniji i tako redom.

Poznato je da je motociklizam skup sport. Pored dobrog i što novijeg motocikla, koji i dosta košta, više para traba i za kvalitetnu i bezbjednu vožnju, počev od guma za motocikle do takmičarske opreme.

Zato smo se, naglašava veteran među Ćajićima, otac Miroslav, morali snalaziti na razne načine. Među njima je i to da smo Vuka registrovali u Čačku, u kome moto kros klub „Tanasko Rajić“, Moto savez Republike Srbije i Grad Ćaćak, posebnu pažnju posvećuje mladim talentima. Imamo određnu podršku Moto saveza Bosne i Hercegovine kao i Auto moto društva u Rogatici. Podršku imamo i od nekih naših tradicionalnih sponzora u Rogatici i na Palama. Bez toga ne bi mogli uopšte funkcionisati iako Vuka maksimalno podržva cijela porodica, od nas, oca i majke, penzionera djeda i bake , ali i tankih ,džeparca sestre i brata.

Pored zapaženih rezulttata u motociklizmu, Vuk je i odličan učenik šestog razreda osnovne škole u Rogatici i perspektivan karatista. Trenutno se priprema za smeđi pojas a prvak je među vršnjacima Sarajevsko-romanijske i regije Hercegovina i treći u Republici Srpskoj.

PRVA TRKA, SPORTSKI PEH I DRUGO MJESTO

Vuk Ćajić, ovogodišnju sezonu zapoočeo je na Međunarodnom šampionatu Sjeverne Makedonije koji je prošle subote, 25. marta, održan u Đevđeloiji. U konkurenciji 11 vozače njegove kategorije iz Srbije, Makedonije i Grčke, zauzeo je drugo mjesto, nakon što je imao sportski peh. Pukla mu, je u drugoj vožnji, guma na zadnjem točku motocikla na domak sigurne pobjede,jer je u prvoj vožnji bio najbolji ostavivši pratioce za skoro cjeli jedan krug, reče on uz veliko razočarenje zbog peha u ovoj trci kojoj u susret je prešao ranice dvije zemlje i preko 700 kilometara puta u jednom prvcu.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Foto teka porodice Ćajić