Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici – Nastavljena tradicija šaranja vaskršnjih jaja

14.04.2023.

ROGATICA – Mjeraći po broju čeljadi u jednoj kući i pod istim krovom u opštini Rogatica primat drži Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici. U njegovim prostorijama živi oko 80 štićenika, među kojim je 47 žena, a predvode ih dvije Jelene, Ćevriz i Jovanović, koje su ovdje već osam godina.

Svi oni će predstojeći, najveći hrišćanski praznik Vaskrs, dočekati uz zajedničku trpezu okićenu obojenim jajima čije šaranje i kuvanje je počelo danas, na Veliki petak, opert, najžalosniji dan za hrišćanstvo, jer je na taj dan Isus Hristos žrtvujući sebe za spas čoječanstva, razapet na krstu stradao na Golgoti.

Zaposleni u Domu, nakon što su kroz vanrednu kupovinu obezbijedili više desetina svježih jaja, organizovali su svojevrsnu, ali već tradicionalnu, „akciju“ šaranja vaskršnjih jaja. Svakom zainteresovanom ostavljeno je na volju da u granicama svojih intelektualnih i kreativnih mogućnosti, primjenom vlastitih „mustri“ našara jedno ili više jaja. Na ovaj način došlo se do cifre od skoro 500 jaja koja su zatim kuvana i ostavljena da čekaju nedjelju i Vaskrs kada će na zajedničkom prazničnom ručku biti podijeljena štićenicimana i obaviti tradicionalno tucanje i konzumiranje.

Ono što je zanimljivo, kazuje direktor Doma Radomir Ćućula,ni ove godine nisu izostali donatori vaskršnjih jaja. Dragiša Begović iz Novog Goražda, čiji je stric Deso štićenik „Sunca“, donirao je 300 komada jaja, a Mile Kalem iz Rogatice, vlasnik mini farme prepelica, po treći put zaredom, donirao je 220 komada prepeličijih jaja čija je zdravstvena vrijedost znatno veća od tržišne.

Uprava Doma, a preko nje i svi štićenici, zahvaljuju se dobrim ljudima Begoviću i Kalemu, uz najavu da će se, u dogovoru sa sveštenicima crkve Svete Trojice, sutra, u ranim časovim obabviti sveto prićešće za sve štićenike Doma. Nije obvezno, ali je poželjno, rekoše u Domu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović