Iz Udruženja RVI – Uvijek uz svoje članove i saborce

15.04.2023.

ROGATICA – U Udruženja ratnih vojnih invalida (RVI) u Rogatici juče, na Veliki petak, bio je radni dan. Održane su dvijde sjednice skupštine ove organizacije. Prva je bila radna, a druga izborna.

Na radnoj skupštini ocjenjivan je rad udruženja u prošloj i usvojen plan rada u tekućoj 2023. godini.

Pri ocjeni rada u prošloj godini rečeno je da je bio uspješan u svim oblastima rada i djelovanja. To se posebno odnosi na, u granicama mogućnosti, pružanja materijalne pomoći najugroženijim članovima udruženja. Tako je uz angažovanje udruženja jedan RVI dobio ekonomsku pomoć od 2500 maraka za kupovinu njegovoj porodici neophodne kvalitetnre muzne krave. Uz to, materijalno je, iz vlastitog fonda solidarnosti, kroz jednokratne novčanwe pomoći podijeljeno 5.300 maraka socijalno ugroženim invalidima za liječenje, u slučaju smrti člana uže porodice i na druge načine materijalno najugroženijim članovima sa kojim su uvijek i u svim prilikama.

Naš problem, reče ovim povodom predsjednik Udruženja Milomir Ećimović, je u tome što svi RVI nisu i članovi našeg, lokalnog, fonda solidarnosti. U njemu je oko 100, od ukupno nešto više od 230 RVI na području opštine iako je članarina simbolična, najmanje 1 marka, a ko može i želi može davati i više, što je uobičajena praksa kod većine trenutno u fond uključenih RVI.

Otuda i obaveza novom rukovodstvu udruženja da i dalje radi na učlanjenju u fond u okviru udruženja. Jer, što je više članova, veći nam je izvor sredstava i za ono „zlu ne trebalo“.

Ova obaveza je samo jedna od više koliko ih je usvojeno u planu rada za ovu godinu, a naredne godine. I dalje ostaje obaveza oko aktivnosti vezanih za zapošjavanje RVI kroz posredovanje između potencijalnih poslodavaca i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošlljavanje invalida u Prijedoru kao i pomoć pri realizaciji projekata samozapošljavanja.

Tu je i nastavak saradnje sa ŠG „Sjemeć“ kroz sklapanja novog ugovora oko kupovind ogrevnog drveta na rate. Ostala je i trajna obabveza oko saradnje sa Opštinskom upravom i svim udruženjim proisteklim iz posljednjeg Odbambeno-otadžbinskog rata uz obilježvanje Dana RVI Srpske, 10. septembra svake godine.

Drugi dio skupštine imao je izborni karakter. Izabrani su članovi novog Predsjedništva i Nadzornog odbora. Novi-stari predsjednik skupštine je Slaviša Uljar. Obnovljen je i mandat predsjwedniku Udruženja Milomiru Ećimoviću.

Tekst i foto: Sreten Mitrović