Naučni skup okupio pravnike iz Srpske, Srbije i Crne Gore

21.04.2023.

ANDRIĆGRAD – Funkcionisanje krivično-pravnih normi je najviši stepen uspješne borbe protiv narkokriminaliteta, istaknuto je na 14. naučno-stručnoj konferenciji koja je održana u organizaciji Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu u Andrićgradu.

„Za ovu tematiku vezana su dva ključna pitanja, a jedno od njih se odnosi na pretpostavke krivičnog zakonodavstva koje Republika Srpska i Srbija treba da ispunjava da bi bilo u funkciji željenog stepena adekvatnosti borbe protiv kriminaliteta, a ako ne, šta bi trebalo preduzeti“, rekao je predsjednik ovog Udruženja Stanko Bejatović.

On je izrazio nadu da će rezultati ovog skupa biti korisni i za Višegrad, imajući u vidu da se svaka lokalna zajednica suočava sa problematikom narko kriminaliteta, te da će se adekvatno suprotstaviti ovoj negativnoj društvenoj pojavi.

„Naše Udruženje funkcioniše 62 godine, ne samo na prostoru Republike Srpske i Srbije već i šire, a posebno je zadovoljstvo što ovu konferenciju 14. po redu organizujemo u ambijentu Andrićevog instituta“, naveo je Bejatović i uputio zahvalnost domaćinima događaja.

Glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica iskazao je nadu da će i ubuduće zajedno sa kolegama iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nastaviti tradiciju druženja u cilju razvijanja krivično-pravne tradicije i prakse na prostoru cjelokupne srpske zajednice.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je izuzetna čast i zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica domaćin konferencije koja okuplja brojne stručnjake iz oblasti krivičnog prava.

„Ovo je prilika da se u našoj opštini primjene dobre prakse koje proizilaze sa stručnih okupljanja kao što je ova konferencija i da na taj način suzbijemo stopu kriminaliteta“, dodao je Đurević.

Domaćini naučno-stručne konferencije su opština Višegrad i Andrićev institut.

SRNA - Jovana Borovčanin