Novi projekti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

20.04.2023.

VIŠEGRAD – Koordinator Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ u BiH Vlado Pijunović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević najavili su da će u narednim danima biće objavljen javni poziv za dodjelu grantova vrijednosti od 10.000 do 50.000 KM.

Sagovornici su danas razgovarali o koracima za razvoj poljoprivrede i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Pijunović je rekao novinarima nakon sastanka da je u opštini Višegrad strategija za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine u finalnoj fazi, te da je osnov za dalje projekte.

On je naveo da se razgovaralo i o projektu za podršku primarne proizvodnje u oblasti navodnjavanja.

„Dogovorili smo da bi to mogla biti plastenička proizvodnja, malinarstvo ili proizvodnja voća gdje je planiran budžet od 20.000 KM za podršku navodnjavanja“, dodao je Pijunović.

Jelena Savović Todorović iz Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti rekla je da su sa predstavnicima FAO organizacije razgovarali o daljim aktivnostima opštine Višegrad.

„Na sastanku je bilo riječi o projektima koji će uslijediti nakon što opština Višegrad usvoji strategiju razvoja poljoprivrede, o mjerama i aktivnostima koje će biti donijete i koje će se realizovati za dobrobit stanovnika ove opštine“, istakla je Todorovićeva.

Ona je napomenula da će izrada strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog područja opštine Višegrad za period 2023-2027. biti usvojena u narednih par mjeseci.

SRNA - Jovana Borovčanin