Osnovna muzička škola rasadnik talenata i promoter Foče [FOTO]

22.04.2023.

FOČA – Osnovna muzička škola u Foči godinama je rasadnik mladih talenata i jedna od najuspješnijih u Srpskoj. Izvanredan nastavni kadar prenosi svoje bogato znanje učenicima koji ga dalje nose sa sobom i predstavljaju na koncertima, priredbama, međunarodnim takmičenjima, gde osvajaju brojne nagrade i priznanja.

Gotovo da ne postoji takmičenje sa kojeg se đaci Muzičke škole u Foči nisu vratili bez nagrada. Tako je bilo i na nedavno održanom 29. republičkom takmičenju muzičkih škola u Banjaluci. Učenica Sofija Mimić osvojila je prvu nagradu iz solo pjevanja, dok je zajedno sa Lanom Tanasković u klavirskom duu takođe pobrala prvo odličje. Učenica Irina Sorak na gitari je osvojila drugu nagradu u drugoj kategoriji, a Anica Miletić na klaviru drugu nagradu takođe u drugoj kategoriji.

Učenice šestog razreda Sofija Mimić i Lana Tanasković odmalena su zaljubljene u klasičnu muziku. Klavir im je posebna strast. Kada se udruže, osvajaju i publiku i žirije širom Srpske.

-Posljednjih godina klasilna muzika mi je sve privlačnija. Nastavnici nas nekako baš motivišu. Ja završavam uskoro muzičku školu, ali klavir će mi sigurno biti hobi-rekla je Sofija Mimić.

-Od malih nogu sam slušala klasičnu muziku, nisam mislila da će me klavir ovoliko kao sada interesovati. Otac mi je muzikalan i voli da svira na različitim instrumentima, tako da mislim da sam i od njega dosta usvojila-kazala je Lana Tanasković.

Ljubav prema klaviru gotovo da je nasljedna i kod učenice četvrtog razreda Anice Miletić.

-Kao mala sam se zaljubila u klavir, a brat i sestra su mi išli u muzičku školu, pa je ljubav prema muzici kod nas baš izražena-istakla je Miletićeva.

Učenici četvrtog razreda Irini Sorak ljubav prema gitari otvorila je vrata Osnovne muzičke škole u Foči.

-Kada sam počela da sviram gitaru nastavnici su mi pružili dodatnu motivaciju za rad i uspjeh. Uskoro ću ići na međunarodno takmičenje u Sarajevu, nadam se još jednoj nagradi-zadovoljna je Irina.

Pored znanja koje im vrijedno prenose, nastavnici u Muzičkoj školi grade i samopouzdanje kod učenika. Sve to doprinosi da kao takmičari osvajaju maksimalne bodove, a police škole pune medaljama.

Danijela Mijović dugogodišnji je nastavnik klavira i solo pjevanja. Za pohađanje muzičke škole nije dovoljan samo talenat, potrebno je mnogo vježbanja, kaže Mijovićeva.

-Djeca danas imaju različita interesovanja, pa čak i prohtjeve i veoma ih je teško motivisati za učenje. Međutim, mi uspijevamo nekako, ima dosta talenata, muzikalnosti, ali treba i dosta rada i truda-rekla je Mijovićeva.

Nastavnica gitare Sofija Radanović zajedno sa kolegama daje sve od sebe kako bi djeci pružili maksimum znanja. To nimalo nije lako, imajući u vidu da su instrumenti u školi malobrojni i dotrajali.

-Instrumenti su prilično stari, klavire svake godine štimamo, imamo dvije gitare, nisu to baš neki uslovi, većina djece nosi svoje gitare od kuće na nastavu-kaže Radanovićeva.

Svaki muzički čas u školi treba da bude muzički doživljaj. Muzika se ne priča, ona se pjeva, svira, sluša. Za sve to potrebno je imati adekvatne uslove za rad, poručuje nastavnica hora, solfeđa i klavira Vanja Krunić.

-Ja sam zadovoljna radom djece, uslovi u školi nisu sjajni, ali msilim da na to može da se utuče od strane ozbiljnijih institucija-kaže Krunićeva.

Interesovanje za upis u Osnovnu muzičku školu u Foči raste godinama. Trenutno je pohađa više od 180 đaka. Zastupljeno je pet odsjeka-klavir, harmonika, gitara, violina i solo pjevanje. U planu im je otvaranje područnog odjeljenja u Čajniču.

Đaci ove škole na takmičenjima širom Srpske, BiH i regiona postižu vrijedne nagrade i priznanja čime svoju ustanovu svrstavaju u sami vrh muzičkog obrazovanja. Škola sa pravom nosi epitet kvalitetnog rasadnika talenata i promotera Foče.

Međutim, pored dotrajalih instrumenata, gorući problem je neadekvatan prostor za nastavu. U zgradi OŠ „Sveti Sava“ raspolažu sa par skučenih prostorija, što ih prema riječima direktorke Sandre Radović, ograničava u radu, a godinama unazad i u broju upisanih đaka.

-Imamo svega dvije kancelarije, četiri manje učionice i jedna prostoriju OŠ „Sveti Sava“ koju koristimo u ograničenom vremenu. Ponekad jedva zadovoljavamo minimum kriterijuma, ali ipak u dvije smjene uspijevamo da obavimo sve. Najveći ponos su nam naši učenici. Postoji rješenje problema na nivou grada, bivša zgrada vrtića, koja je trenutno prazna, a to bi bilo idealno rješenje za nas. Povodom naših problema razgovarali smo sa načelnikom Foče, on je izrazio želju da nam riješi problem, upravo na taj način. Ostaje da se nadamo da će se to uraditi, naravno i uz pomoć nadležnog ministartsva i Vlade RS-navela je Radovićeva.

Osnovna muzička škola u Foči redovan je učesnik brojnih kulturnih događaja i manifestacija u gradu i okruženju. U maju mjesecu fočanskoj publici prirediće redovan godišnji koncert.

Škola je sa radom počela davne 1979. godine koji je prekinut 1992. godine zbog ratnih dešavanja, a nastavljen 1997. godine.

Radio Foča