Šahovski fenomen iz Foče – objedinili sve tri šampionske krune

26.04.2023.

FOČA – Omladinski šahovski klub „9. januar“ iz Foče, sa osam medalja, od kojih su tri zlatne, ponio je titulu najuspješnijeg kluba u pojedinačnoj konkurenciji na 30. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske u šahu, koje je održano u Banji Dvorovi.

Sa ovom titulom, te ranije osvojenim prvim mjestom u Prvoj republičkoj ligi i pobjedom u Kupu Srpske, objedinjene su sve tri titule u jednoj sezoni i postignuti najbolji rezultati u istoriji kluba, ali i nešto što je rijetko koji klub postigao u Republici Srpskoj – ostvarena je apsolutna „vladavina“ u omladinskom šahu Republike Srpske, ističu iz ovog kluba.

U kategoriji do 10 godina, Irina Mimić je osvojila prvo mjesto i drugi put postala šampionka Srpske, u kategoriji do 20 godina Miljana Golubović se okitila petom titulom republičkog šampiona, a u konkurenciji do 14 godina Lazar Mimić je prvi put osvojio zlato.

Uz tri zlatne, mladi šahisti iz Foče, predvođeni trenerom Radanom Mimićem, koji je vjeroučitelj u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“, osvojili su i dva srebra i tri bronze.

Srebro su iz Dvorova donijeli Renata Kalajdžić i Veljko Mališ, oboje u konkurenciji do 20 godina, a bronzu Emilija Krsmanović- do 10 godina, Sofija Mimić- do 16 godina i Anđela Ivanović- do 18 godina.

Iz OŠK „9. januar“ sa ponosom ističu da se deset njihovih igrača plasiralo na Prvenstvo BiH, koje se igra u maju ove godine.

Iz fočanskog kluba ističu da je takmičenje u Banji Dvorovi proteklo u odličnoj atmosferi i veoma lijepom druženju, uz kvalitetnu organizaciju i suđenje.

Odlazak na ovo takmičenje pomogli su opština Foča i prijatelji kluba.

Radio Foča