Narodna biblioteka u Rogatici – Promocija knjige Hadži Branka Nikitovića

23.05.2023.

ROGATICA – Nakon Višegrada, Požege i Užica, u organizaciji Narodne biblioteke „Vojislav Lubvarda“, i u Rogatici je sinoć, ponedeljak, 22. maja, u večernjim časovima promovisana knjiga „Premostili smo više od dvije obale – Jedna slika – dva autora“ višegradskog slikatra Hadži Branka Nikitovića koja je u drugoj polovini prošle godine izašla u izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabro-bosanke iz Dobrunske Rijeke kod Višegrada.

Na ovoj svojevrsnoj književnoj večeri, kojoj je na žalost, i njihovu štetu prisustvovao mali broj Rogatičana, nakon uvodnog pozdravnog obraćanja vršioca direktorke biblioteke Nade Radulović, govorili su Slobodan Ristović, zavičajni književnik iz Rogatice, i autor knjige Hadži Branko Nikitović koji se kao dugogodišnji likovni stvaralac sa 26 samostalnih i više stotina kolektivnih izložbi, odvažio da se okuša i u oblasti književnog stvaralaštva.

U tome je, reče književnik Ristrović, u potpunosti uspio. Autor je knjige u kojoj je povezao slike Andrićeve ćuprije na Drini u rodnom Višegradu i njegovih i slika koje je stvarao 81 slikar kojim je ona bila inspiracija . Ovaj niz sikara iz BiH, Srbije i ostalih republika bivše SFRJ dopunjen je radovima slikara iz Rusije, Belgije, Danske, sa Tajvana, Bugarske i Ukrajine.

Iz Republike Srpske i BiH su Gordana Ćećez iz Višegrada, Darko Jurošević iz Milića, Branimir Kovačević sa Pala, Milijanko Mihaljčić iz Bijeljine, Nenad Nestorović iz Brčkog, Mihailo Rakita i Jagoda Šestić iz Banja Luke, Pavle Rističević iz Doboja. Tu je i pričica o Maji Skendrović iz Srajeva, Goranu Suvajcu iz Banja Luke i Dragi Vučiću iz Bileće.

Govoreći o ovoj knjizi Slobodan Ristović rekao je da bi „bilo uljudno nabrojati,uz dužan duševni i duhovni naklon, pomenuti svakog učesnika čiji je rukopis ostao utrukovan na slikama i uspomenama. Ali, čini mi se, naglasio je Ristović, da bi na taj način, onokotio ranu onih kojima se nije dalo da dođu u Višegrad i ispune svoju sanovljanku nekom slikom na kojoj se svijet slučava vremenom međ lukovima ćuprije, koja se noću, ponekad, krišom uspravi, pa sanjari međ zvijezdama u koračaju“.

A autor knjige, koja ima skoro 600 stranica, napomenuo je da je ona njegovo životno djelo. Ostvario ga je uz Božiji blagoslov i napomenu da je pred čitaocem kolosalan legat čuvene ćuprije na Drini u Višegradu: reprodukcije, tekstovi, priče, ispovijesti, likovne kritike i pohvale na jednom mjestu, u jednoj knizi. Svojevrsna je to i knjiga puna pouka, molitve i poruke da je sve moguće čak i kada pomislimo da nije.

Tekst i foto: Sreten Mitrović