U nedjelju na Borikama – Planinarska šetnja boričkim stazama

26.05.2023.

ROGATICA – Prva ozbiljnija i jača manifestacija koju pred nastupajuću ljetnu turističku sezonu organizuju turistički radnici u Rogatici pod pokroviteljstvom Opštinske uprave je „Planinarska šetnja boričkim stazama“ koja će se održati naredne nedjelu, 28. maja sa početkom u 9 časova.

Riječ je o novoj jednodnevnoj manifestaciji koja se uvodi u mapu Turističke organizacije opštine sa tendencijom da bude tradicionalna, reče direktor ove oganizacije Predrag Ujić.

Maršuta staze ide od spomenika Kralju Petru Prvom oslobodiocu u Sjeversku i dalje sjeverozapadno – izvor čuvene Udaše, čije je vrelo kaptirano još za vrijeme Osmanske imperije, i dalje obroncima Crnog vrha i sela Babljak do Crkvina u šumama Devetaka u kojim je novoizgrađeni hram Svetog Jovana Krstitelja, u kojoj će se obaviti prigodno bogosluženje. U povratku je obilazak Banovina i opet Sjeversko i spomenik Kralju Petru Oslobvodiocu, odakle se ide na Borike u kojim će biti pripremljen ručak za sve učesnike šetnje stazom koja je bez većih planinarskih izazova duga 14 kilometara.

Na šetnju su pozvani ljubitelji prirode i svi poštovaoci Borika i boričke visoravni sa kojom se ponose ne samo Boričani, nego i svi žitelji Rogatice i okoline i upoređuju je sa Zlatiborom u Srbiji, dok nije postao Beograd dva, i nekim drugim najljepšim predjelima regiona.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Turistička Organizacija Opštine Rogatica