Višegrađani krenuli na pokloničko pješačenje do Ostroga

09.05.2023.

VIŠEGRAD – Šestoro Višegrađana krenulo je jutros iz Nevesinja pješice na pokloničko putovanje u manastir Ostrog, na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, zajedno sa Nevesinjcima koji tradicionalno idu na ovo hodočašće.

Okupljeni ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara.

Jedna od učesnica hodočašća je Jelena Simeunović iz Višegrada koja na pokloničko putovanje ide drugi put.

„To je radost za sve nas. Svi imamo neki motiv, a prije svega da zahvalimo Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom. U ovim danima tame i bure u svijetu, jedino nas vjera i čisto srce može održati na pravom putu“, rekla je Simeunovićeva Srni.

Ona je istakla da se ovaj put ne prelazi nogama, već srcem.

Anđela Šiniković iz Višegrada na pokloničko putovanje ide peti put.

„U prosjeku dnevno prelazimo oko 60 kilometara. Bude teško i nailazimo na mnoga iskušenja tokom puta. Najviše nas drži vjera u Boga i Svetog Vasilija, blagoslov, jedinstvo i duhovna energija“, istakla je Šinikovićeva.

Trodnevno putovanje biće preko Gacka, Golije i Nikšića do Ostroga gdje će se pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Hodočašće iz Nevesinja do Ostroga počelo je 2012. godine i svake godine hodočasnicima se priključi jedan broj Višegrađana.

SRNA - Jovana Borovčanin