Đurević: Radićemo na nastavku izgradnje Andrićgrada

07.06.2023.

ANDRIĆGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će opština i u narednom periodu raditi na nastavku izgradnje Andrićgrada.

Đurević je istakao da su svi projekti koji su danas najavljeni u Andrićgradu dobri i da vjeruje da će u narednim godinama ovi sadržaji upotpuniti turističku ponudu Višegrada.

On se prisjetio Višegrada 2010. godine i da je režiser Emir Kusturica imao tada viziju i govorio djeci gdje će biti fontana u Andrićgradu, gdje će biti skulpture velikana kao što su Ivo Andrić, Petar Petrović Njegoš, Nikola Tesla, Meša Selimović.

„Kusturica je tada i rekao – `vaša djeca će se igrati na ovom mjestu pored svih naših velikana` i to se danas dešava u Višegradu. Mi danas imamo tu veliku privilegiju. U ime svih Višegrađana jedno veliko hvala“, naveo je Đurević na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni sadržaji, ponuda i planovi Višegrada, kao i ulaganja Vlade Republike Srpske u Andrićgrad.

Predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek rekao je danas u Andrićgradu da je u drugoj fazi ulaganja u razvoj ovog turističkog kompleksa planirana izgradnja marine za brodove, kao i da ova lokalna zajednica dobije najsavremeniji akva-park u ovom dijelu Evrope u kojem će posao dobiti 200 ljudi.

Elek je najavio da će u Andrićgradu biti otvoren fakultet za turizam u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, a u planu je da se, u saradnji sa nadležnim organima Srbije i Republike Srpske, dobije i integrisani granični prelaz.

SRNA - Jovana Borovčanin