Juče poslije podne i sinoć u Ziličini kod Rogatice – Susret maturanata iz 1983. godine [FOTO]

25.06.2023.

ROGATICA – Bajkoviti predjeli Ziličine, pored Rakitnice, pet kilommetara uzvodno od Rogatice, i mistični objekti kompleksa „Seoski turizam“ na ovom  lokalitetu, juče poslije podne i sinoć, 24. juna,  bili su zborno mjesto i domaćini dijelu generacije maturanata Srednjoškolskog centra tada zvanog „Veljko Vlahović“ u Rogatici,  koji su prošli kroz ovu obrazovno-vaspitnu ustanovu u periodu 1979-1983. godina kao 19 po redu.

Mali inicijativni odbor za organizaciju  ovog susreta zamislio je da to uz 40-tu godišnjicu od rastanka jedne od uspješnije generacije iz po dva odjeljenja gimnazije i ekonomskih tehničara sa u prosjeku 30 do 35 učenika, bude viđenje onih koji su školovanje okončali po starom obrazovnom sistemu, jer je već naredna prešla na tzv. „šuvaricu“ usmjerenog obrazovanja, iz koje je kasnije izrastao znatan broj vrsnih stručnjaka različitih profila, majki i očeva, dobrih ljudi, rečeno je ovom prilikom na viđenju u Rogatici.

Zvanične prozivke nije bilo iako je na skup došao i bivši profesor fizičkog vaspitanja Jadranko Vuković, jer ni jedno od četiri odjeljenja nije bilo kompletno, ali cilj je ostvaren. Došli su predstavnici svakog odjeljenja i uz emocije do suza vraćena su sjećanja na najljepše dane svakog od njih. Neki su se sreli i vidjeli tek poslije četiri decenije od maturskog slavlja i rastanka te danve 1983. godine. Godine su učinile svoje pa su pojedinci morali čak da se predstavljaju jedni drugima sa ono ja sam…, a ti, iz kog no bijaše odjeljenja?!

Nije ni čudo. Bivši maturanti i iz ove generacije otišli su na razne strane, a i posljednji rat je učinio svoje,  pa su na ovaj treći susret, jer su već bili uz 15 i 30 godina, došli iz raznih mjesta širom bivše Juge, posebno iz Srbije, Istočnog Novog i federalnog Sarajeva, pa čak i Evropske Unije (Šibenika u Hrvatska) odakle je došla uvijek zanimljiva Vesela Stanišić, koja je odmah po pojavljivanju na vratima unijela novu, veselu, atmosferu i raspoloženje kod svojih bivših kolegica i kolega koji su došli iz Beograda među kojima je i jedan od organizatora ovog susreta Milanko Ujič i pridružio se rođacima Slobodanu, direktor Službe za poslove sa strancima BiH,  i Jadranku radniku u Opštinskoj upravi u Rogatici, iz Pančeva je stigao Nikola Mišković, iz Inđije Branko Despotovi, iz Bajine Bašte, jedna od najboljih učenica svojeg odjeljenja 4/a Dragica Alempić, iz Novog Sada Dobrila Purković, iz Gornjeg Milanovca, bivši viši oficir bivše JNA Neđo Planojević, a iz federalnog Sarajeva bivši Vragolovac Šefik Alagić, Asim Zolota koji je u školu, od osnovne do zaključno sa srednjom, dolazio iz svoga Strmca 15-tak kilometara udaljenog od Rogatice, i profesor Kasim Hrustemović, koji je  srednju školu okončao dolazeći iz rodnog sela Gazije na području MZ Stjenice. Naravno, došla je i većina  iz ove generacije koji žive u Rogatici i okolini. Među njima je i još uvijek „momčina“ Goran Banović iz Begzadića koji rodno selo nikad nije ostavio i srce predao nekoj od bivših djevojaka koje su,  kako ga prate priče,  za njim „trčale i uzdisala“?!

Susret u Ziličini, poslije obaveznog fotografisanja za „uspomenu i dugo sjećanja“ nastavljjeno je uz prijateljsko ćaskanje sa posebnim vraćanjem sjećanja na srednjoškolske dane i nezaboravne bisere iz školskih klupa.

Štimung za razgovre dvao je i „Master bend“ Nikole Kovačevića iz Rogatice, a druženje je trajalo skoro do jutarnjih sati u nedjelju, uz za kraj, dovođenja na 50-toj godišnjici mature, ali je, demokratskom odlukom većine, promijenjen na 45 godišnjicu, jer  ko zna ko će i dokle biti živ, a  ko m…. – gluvo bilo, reče Milanko Ujić, zadužen i za ponovnu organizaciju ovog druženja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović