Matursko veče srednjoškolaca u Rogatici – Parada mladosti i ljepote [FOTO]

03.06.2023.

ROGATICA – Pedeset deveta generacija srednjoškolaca koji se obrazuju u Srednjoškolskom centru „27 januar“ u Rogatici, tradicionalnom maturskoj večeri sinoć, 2. juna, okončala je svoje školovanje.

Sve je počelo, sakromno, bez nekadašnjeg dolaska u privatnim automobilima i drugog nepotrebnog kinđurenja, prozivkom u fiskulturnoj sali kod Doma kulture i podjelom crvenih karamfila, a zatim je parada ove mladosti i ljepote Rogatice, u kojoj je ukupno 67 maturanata, od čega 20 gimnazije opšteg smjera, 19 ekonomskih i po 14 agrotrurističkih i poslovno-pravnih tehničara, predvođena odlikašima Jovanom Hršum i Radošem Mališićem, uz pratnju trubača, koji su došli čak iz Vranja, na jugu Srbije, pošla prema motelu „Park“, DOO „Vizion“ u kome se ovo slavlje tradicionalno održava. Idući glavnom ulicom Rogatice maturantima su se divili i toplo pozdravljali brojni, činilo se, i stari i mladi, Rogatičani, koji su došli da vide mladost i budućnost svoga mjesta. A imalo se i šta vidjeti. Kršni momci sa prvim pravim odijelom, bijelom košuljom i kravatom, umjesto patika lakovane cipele. Djevojke su opet bile prava živa revija ljepote sa kosom koja je kod većine prvi put izašla ispod frizerske haube sa mini valom i čak promijenjenom bojom kose sa kojom su ih tokom školovanja poznavali njihovi školski drugovi i drugarice. Bilo je i prvi put obivanih cipela i sandala sa visokim petama koje su kod nekih skrivale duge haljine raznovrsnih boja i modela iz kuće radinosti ili kupljene u nekom modnom butiku, možda čak i u inostranstvu, posebno ako se u to ubraja i bratska Srbija ili Crna Gora.

Paradu maturanata pred motelom „Park“ dočekao je crveni tepih i brojni članovi porodica, preijatelja i poznanika. Slijedilo je uobičajeno, fotografisanje „za uspomdenu i dugo sjećanje“ na doba koje se više neće ponoviti, a onda ulazak u prostorije motela gdje su ih sačekali razredne starješine i drugi profesori. Dočekala ih je i tiha kućna muzika. Samo što se sjelo za po razredima pripremljene stolove i prije bilo čega drugog, minutom ćutanja odata je pošta Milici Čarkić, koja je bila vršnjakinja ove generacije i nažalost izgubila život u saobaćajnoj nesreći tokom ove školske godine.

A onda, popijene su prve čašice pića, u kojima je, za mnoge, prvi put u njima bilo i nešto ljuto, i opet, prvi put, pred profesorima su zapaljene cigarete duvana, došla je i bogata večera koju kao i sve ostale troškove ovogodišnje maturske večeri je častila Opštinska uprava na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, uz pojačanu muziku za koju je bio zadužen koprodukcijski bend Čajniče – Rogatica, koga su vodili Dejo i Tane, počelo je maturesko sijelo. Igralo se, veselilo i pjevalo do kasno u noć.

Za kraj i nešto statistike. Među 67 maturanata, 27 je djevojaka. 11 je odlikaša koji su oslobođeni polaganja mature. Učenik generacije još nije odabran, a za tu počasno zvanje, konkurišu tri odlikaša, koji su okončali srednjođkolsko obrazovanja bez i jedne četvorke.

Među ovogodišnjim maturantima su i blizanci – sestra i brat: Anđela i Stefan Mršević. Anđela je budući ekonomski a Stefan poslovno-pravni tehničar.

Tu je i jedan zabrinjavajući podatak. Opada broj maturanata. Primjera radi, ove godine ih je 67, a 2018. – 92, 2019. 73 itd.

Tekst i foto: Sreten Mitrović