Održan 20. „Sabor starog pjevanja u Srba“

05.06.2023.

NOVO GORAŽDE – U porti hrama Svetog Đorđa u Novom Goraždu juče je, na Trojčindan, održan jubilarni – dvadeseti Sabor starog pjevanja u Srba.

Uz veliki broj prisutnih učesnika i gostiju, Sabor je protekao u veseloj i prijateljskoj atmosferi, kako i dolikuje jednoj kulturno-zabavnoj manifestaciji ovog tipa.

Prema riječima Dragoljuba Stojanovića, predsjednika Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Novog Goražda, koje je zajedno sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Goražde jedan od organizatora skupa, učešće na ovom saboru je uzelo ukupno 79 muških i ženskih pjevačkih grupa.

U kategoriji Muških pjevačkih grupa iz Republike Srpske, prvo mjesto je osvojila grupa „Romanija“ iz Mokrog, drugo mjesto je pripalo „Prosvjeti“ iz Rudog, a treće grupi „Rade Jamina“ iz Višegrada.

Unutar kategorije Muških pjevačkih grupa iz Srbije dodijeljeni su sljedeći laureati: Prvo mjesto je pripalo grupi „Složna braća“ iz Rogačice kod Bajine Bašte, drugo mjesto grupi „Jabuka“ iz Prijepolja, a treće grupi „Srpska šajkača“ iz Puhova kod Lučana.

Kategorija Ženske pjevačke grupe iz Srbije je zasnovala sljedeći poredak: Prvo mjesto – „Ribnica“ Kraljevo; Drugo mjesto – „Breza“ iz Ivanjice; Treće mjesto: „Prvo zrno suncokreta“ iz Brekova.

U kategoriji Ženske pjevačke grupe iz Republike Srpske, prva nagrada je pripala grupi „Vlatko Vuković“ iz Bileće, druga nagrada grupi „Planinke“ iz Pala, a treća grupi „Zavičaj“ iz Sokoca.

U kategoriji Najbolji scenski nastup, dodijeljena su sljedeća priznanja: najbolja muška pjevačka grupa – „Gavrilo Princip“ iz Vučje Luke; najbolja ženska pjevačka grupa: „Mladost“ iz Pala.

U okviru kategorije najbolje izvorno pjevanje, nagrade su u muškoj konkurenciji osvojili članovi grupe „Zagorje“ iz Kalinovika, a u ženskoj članice grupe „Kneginja Ljubica“ iz Požege.

Specijalnu nagradu žirija osvojila je Ženska pjevačka grupa „Vlatko Vuković“ iz Bileće, a u pitanju je najmlađa pjevačka grupa koja je učestvovala na ovogodišnjem Saboru.

Nagrade za najbolje izvedenu pjesmu osvojile su ženske pjevačke grupe „Sretenje“ iz Rogatice i „Zlakusa“ iz Zlakuse.

Nakon takmičarskog dijela programa uslijedio je revijalni nastup i koncert poznatog estradnog umjetnika Rada Jorovića i narodno veselje.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora je, kao i do sada, bila opština Novo Goražde. Sponzori 20. Sabora starog pjevanja u Srba su i ove godine bili: preduzeće „Mačar sekjuriti“ iz Beograda, kafe-restoran „Firma“ iz Beograda, klub „Komitet“ takođe iz Beograda, splav „Kartel“ Beograd i kafe bar „Al Leone“ iz Ciriha.

Opština Novo Goražde