Otvoren Treći sabor grafičara „Teodor Ljubavić“

20.06.2023.

NOVO GORAŽDE – U porti crkve Svetog Đorđa u Novom Goraždu u subotu je upriličeno svečano otvaranje Trećeg sabora grafičara „Teodor Ljubavić“. Tradicionalna kulturna manifestacija ove godine je u znaku obilježavanja 500 godina od štampanja treće knjige nastale u Goraždanskoj štampariji – Molitvenika, tako da je i tema svih radova izloženih na Saboru upravo ova knjiga. S obzirom na loše vremenske uslove koji su bili prisutni tokom čitavog dana, sama izložba upriličena je u unutrašnjosti crkve.

Učešće u Trećem saboru uzeli su sljedeći eminentni grafičari: Ljiljana Arsić, Vladimir Vlajić, Bojan Bikić, Milan Krajnović, Bojan Otašević, Milena Maksimović Kovačević, Mihailo Rakita, Vesna Stajčić, Vida Stefanović, Zoran Todović i Slavko Tuševljak.

Čast da svečano otvori ovogodišnji Sabor pripala je Oliveri Vukotić, istoričarki umjetnosti iz Beograda:

„Goraždanska štamparija je kolijevka srpske štampane ćirilične tehnologije. Posle Cetinjske, najstarija je na ovim prostorima, govori o širini vidika i vizionarskoj ulozi Božidara Ljubavića-Goraždanina i njegovih sinova Đurađa i Teodora. Ona utemeljuje nacionalni kod, u njoj su se njegovali duhovnost i pismenost, a slova koja su korišćena originalan su rad Đurađa Ljubavića i njegovog brata Teodora.“

Izlagač i grafičar iz Banjaluke, Mihajlo Rakita, kaže da bi u zemljama svijeta sa razvijenom kulturom jubilej 500 godina od štampanja jedne knjige bio grandiozno proslavljen uz učešće eminentnih stvaralaca iz ove oblasti:

„I ovaj treći Sabor grafičara organizovala je samo opština Novo Goražde što je nedopustivo i što ide na dušu široj društvenoj zajednici.“

Prisutnima se obratio i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, Otac Darko Đogo:

„Vrijeme u kojem obilježavamo ovogodišnji jubilej i vrijeme u kojem je štampan „Molitvenik“ imaju dosta toga zajedničkog. Prije 500 godina, nakon pada Carigrada, Beograda i Smedereva pod osmanlijsku vlast, kada se činilo da su srpska duhovnost i postojanje srpskog naroda u opasnosti od prestanka svog daljeg postojanja, braća Ljubavić su se odvažili i osnovali svoju štampariju kako bi sačuvali Pravoslavlje i srpstvo, ostavivši budućim generacijama trag naše kulture i pismenosti. Njihov rad i trud moraju nam i danas biti vodilja ka opstanku…“

S obzirom na poslovično uzak krug ljudi koji posjećuju ovakve kulturne manifestacije, može se reći da je Treći sabor grafičara „Teodor Ljubavić“ privukao veliku pažnju i da je njegovo otvaranje propraćenog od strane velikog broja građana.

Otvaranje Sabora je propraćeno i od strane relevantnih televizijskih kuća, čime će o ovoj kulturnoj manifestaciji biti upoznati i građani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Drugog dana Sabora, u sali za sjednice Skupštine opštine Novo Goražde upriličen je i svojevrstan naučni okrugli sto na temu „Grafika – nekad i sad“. U okviru okruglog stola prisutnim učesnicima i gostima prikazan je i dokumentarno-igrani film režisera Snježana Lalovića u izdanju Kinoteke Republike Srpske: „Pečat braće Ljubavića“, koji se bavi osnivanjem i radom Goraždanske štamparije

Radovi nastali povodom trećeg saborovanja grafičara biće izloženi u crkvi Svetog Đorđa narednih sedam dana.

Opština Novo Goražde