Rogatički hram Svete Trojice proslavio krsnu slavu – Slavlje u 137 godini postojanja [FOTO]

04.06.2023.

ROGATICA – Crkva Svete Trojice u Rogatici koja ove godine navršava 137 ljeta od njenog osvećenja i predaje sveštenstvu i vjernicima na bogosluženje, danas je proslavila krsnu slavu Silazak Svetog duha na apostole, u narod poznatu kao Trojčindan.

Tim povodom, u svečarskom raspoloženju, pred dupke punim naosom vjernika mladih i starije dobi i koji je bio prekriven mladom zelenom travom od koga su mnogi ispleli male vijenčiće i ponijeli kućama za sreću, blagostanje i zaštitu od svih nesreća, svetu liturgiju odslužili su sveštenici ovog hrama Predrag Masal, Zoran Jerinić, Novica Ćebić i kao „gost“ Miljan Rađenović, koji je do prije nekoloko godina bogoslužio u rogatičkom hramu, a u Rogatici ima dosta prijatelji i poznanika koji ga cijene i poštuju.

Nakon bogosluženja obavljeno je lomljenje slavskog kolača koga su kao i prigodan slavski ručak pripremili ovogodišnji kumovi slave Slavoljub Šuković i njegov zet Slaviša (Momira) Ikonić sa porodicama.

Dio slavskog kolača preuzueo je Duško Ikonić iz Drobnića, inače predsjednik Crkvenog odbora u Rogatici, koji se dodatno time obvezao da bude kum slave iduće godine.

Uz slavu Svete Trojice održanma je i sveta litija oko hrama slavljenika. Najvažnije barjake i ikone nosili su kumovi slave ili članovi njihovih porodica.

Pošto je Trojčindan, tradicionalno, dan okupljanja na narodnom zboru starih i mladih Rogatičana kod svoga hrama, u popodnevnim časovima nije izostalo ni ovogodišnje saborovanje i molitva Bogu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović