Sa konferencije beba u Rogatici – Đurđina Karišik naj beba [FOTO]

23.06.2023.

ROGATICA – Jedna od najljepših i najinteresantnijih manifestacija koja se svake godine pred kraj juna, a povodom velikog srpskog prazniuka Vidovdana,  održava u Rogatici je Konferencija beba. Cilj je da se intervencijom društva pospješi rađanje djece na jednoj i zdravog i odgovornog roditeljstva na drugoj strani.

Ovogodišnja , 13-ta po redu,  održana je sinoć. 22. juna,  na igralištu malih sportova u organizaciji Opštindskog centra za kulturu i sšport „Radenko Mišević“, uz  pokroviteljstvo Opštindskre uprave u Rogatici  i podršku jednog  broj sponzora.

Uz otvaranje konferencije rečeno je da je,  između dvije konferencije, ili ti dva praznika Vidovdan pred koga se tradicionalno održava ova lijepa i simpatična manifestacija,  rođeno 90 beba,  čiji predsjednik za ovu godinu će biti Đurđina Karišik, rođena 4. maja ove godine, prvenac u bračnog para Borke i Mihajla iz Rogatice. Uz mlađanu Đurđinu u predsjedništvo Konferencija izabrani su bebe do godinu dana starosti: Katarina Pavlović i Aleksa Gavrilović, rođeni 12. odnosno 27. februara ove godine. U rukovodstvo Konferencije izabrane su i najmajke sa najviše djece: Jovana Gavrilović i Dajana Veljović sa po četvoro djece, dok je najbaka Danijela Karišik, rođena 13. decembra 1978. godine, a ovu „titulu“ je ponijela je zahvaljujući unuci Đurđini, koja je  predsjednik Konferencije.

Svi novoizabrani u predsjedništvo konferencije  novčano su nagrađeni.  Nagrade u ukupnoj visini od 1050 maraka, obezbijedila je Opštinska uprava, a uručila ih je zamjenik načelnika opštine inače relativno mlada majka  Jelana Karadžić.

Ni ova manifestacija nije prošla bez zbave za djecu. Preko dječijeg vrtića „Bambi“ u Rogatici, obezbijedili su je članovi Mašinog pozorišta iz Beograda izvođenjem dječije predstave „Medo  Podingten“ koji je, kako je rečeno,  u Rogaticu došao direktno iz Perua, i  izazvala veliko interesovanje više desetina prisutne djece koja su napustila svoje sjedišta , roditelje i ostale pratioce među kojima je, uz mame i tate,  bilo i dosta, baka, deka, ali i tetki, struičeva i druge familije, i pridružili se glumcima  toplo ih pozdravljajući a neki su čak i učestvali  u dijalogu na temu predstave.

Tekst i foto: Sreten Mitrović