Zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u Rogatici

05.06.2023.

DODIJELJENI KLJUČEVI STANOVA ZA 15 PORODICA

ROGATICA – Realizujući državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica u BiH kroz stambenu izgradnju, danas je u Rogatici izvršena podjela ključeva od 15 stanova najugroženijim porodicama iz reda izbjeglih i raseljenih lica koja žive ili su se opredijelili da žive na području ove lokalne zajednice, prije svega u Rogatici kao naselju.

Stanovi se nalaze u novoizgrađenoj zgradi u naselju Gračanica sa preko 700 metara korisnog stambenog prostora u čiju izgradnju je utrošeno preko 1,1 miliona maraka u čemu je učešće opštine Rogatica više od 100.000 maraka kroz obezbijeđenje vrlo atraktivne lokacije i potrebne infrastrukture u samoj Rogatici kao naselju, rekao je ovom prilikom načelnik opštine Milorad Jagodić.

U dodijeljenim novim stanovima trebalo bi da živi 30 članova porodica. Među njima su dvije porodice sa 4 člana, jedna sa 3, sedam sa 2 i 5 samaca. Među njima je i Tankosava Andžić koja je izbjegla iz Sarajeva, a u Rogatici živi od 1995. kao izbjeglica u tuđem i na tuđem. Zahvaljuje se svim koji su joj omogućili da posljednje dane i godine života provede kao čovjek u nečem što može smatrati da je njeno, jer je sve svoje morala ostaviti u Sarajevo.

Stan u ovoj novoj zgradi dobio je i Milan Spajić, raseljeno lice iz sela Kamen na području Mjesne zajednica Kozići u opštini Rogatica, od polovine 1992. Kao raseljeno lice sa suprugom živim i hodam od nemilog do ne draga po Rogatici i kako reče – hvala Bogu i ljudima smjestili smo se napokon u nečem za što se može reći da je naše.

Pored lica koja su dobila nove stanove, ovoj maloj svečanosti prisustvovali su i govorili i ključve dijelili i direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Davor Čordaš i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Sajetu miniistara BiH Selvid Hurtić, te predstavnici međunarodnih donatora i opštine Rogatica.

Tekst i foto: Sreten Mitrović