Dodik ozvaničio početak radova na HE “Mrsovo” – Istorijski trenutak za Srpsku i Rudo

31.07.2023.

RUDO – Početak radova na Hidroelektrani “Mrsovo” u Rudom je istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas ozvaničio početak radova na HE.

Naveo je da će biti zaposleno 60 novih radnika, a planirano je da HE proradi za 31 mjesec.

– Ovo će biti izuzetan doprinos sistem zelene energije. Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno – rekao je Dodik i istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

Osim izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo”, naveo je da je u toku i realizacija projekata “Gornji horizonti”, “Buk bijela”, “Bistrica” i izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i drugi zvaničnici Srpske i Turske.

– Mi u Republici Srpskoj činimo sve da obezbdijedimo dovoljne količine zelene energije i to i danas u Rudom radimo – istakao je Višković i dodao da će HE “Mrsovo” svojim benefitima Rudo u narednom periodu svrstati u red srednje razvijenih opština.

Višković je podsjetio da je u energetskom sektoru posljednja velika investicija bila 1985. godine u Višegradu, te da je Vlada Srpske napravila novi strateški cilj vezan za prioritete u čemu je, kao motor razvoja Republike Srpske, prepoznata energetika.

Preduzeće “ERS-Obnovljivi izvori energije” posjeduje koncesiju za izgradnju HE “Mrsovo” u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke “Komsar enerdži hidro” potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće “Komsar enerdži hidro”, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo “ERS-Obnovljivi izvori energije” iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu “Komsar enerdži hidro” da bi postalo vlasnik.

RTRS