Petrovdan na Borikama – „Pitijada“ za promociju žena i boričkog krompira [FOTO]

12.07.2023.

ROGATICA – Osnivanjem 2017. godine sa osnovnom zadaćom socijalna, ekonomska i rodna ravnopravnost žena, Udruženje žena „Borike“ u istoimenoj mjesnoj zajednici u opštini Rogatica, uz ostale aktivnosti prihvatilo je da ravnopravno sa Crkvenom opštine Borike, kojoj pripadaj crkva Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, Svetog Jovana Pretače na Crkvinama  i Sabora srpskih svetitelja u Brankovićima, da povodom Petrovdana kao krsne slave hrama na Borikama, pored uobičajenih crkvenih aktivnosti, organizuje jedinstveno takmičenje u kome će žene biti u prvom planu – pravljenje pita krompiruša i njihovo jedenje, pod zajedničkim nazivom „Pitijada“.

Ovogodišnja, treća po redu, „Pitijada“ čiji organizatori su bili paroh borički Dragan Jović i predsjednica žena „Borike“ Ivana Planojević, održana je danas, na Petrovdan. Pravilo je da se donese pita krompiruša u neograničenom broju i težini i porijeklu žene koja je pravila.

Na zakazano vrijeme, organizatorima se prijavilo 14 žena domaćica koje su donijele isto toliko pita, od kojih su dvije odmah diskvalifikovane zbog toga što su bile zalivene kajmakom, jer je ovogodišnji Petrovdan bio u srijedu, a to je uobičajeno posni dan. Ostalih 12 pita ušlo je u konkurenciju za naslov najpite i stručni žiri u kome su bili po jedan član iz udruženja žena Borike i komšijskog udruženja žena u Rogatici i kao predsjednik  Predrag Ujić, direktor  Turističke organizacije opštine.

Bilo je, reče on, vrlo teško izabrati naj pitu. Svih 12, od za žiri anonimnih takmičarki, bile su dosta ujednačene po svim parametrima na osnovu kojih smo radili.Morali smo tražiti sitnice i jednoglasno odlučili da za najpitu proglasimo onu koja je imala takmičarski pod broj 12. Kasnije smo utvrdili da ju je skuvala i donijela Vanja Lošiić iz Gornjeg Osova i što je bilo posebno zanimljivo radi se o mladoj djevojci koja ima tek 17 godina.

Drugoplasianu pitu izložila je Dragica Kačar, takođe iz Gornjeg Osova, a treće mjesto pripalo je piti Valentine Pajić iz Rogatice.

Moju pitu, reče prvonagrađena Vanja Lošić, priredila sam na uobičajen način, kako me je učila moja majka i baka i kako je pripremaju ostale žene iz našeg okruženja. Tu je tijesto od bijelog pšeničnog brašna, so, a količina tirita ovoga puta isključivo od krompira, zavisi hoćemo li tanju ili deblju jufku. Ja sam išla na srednju veličinu, a zbog posnog dana prelila sam je samo vodom i uljem i eto isplatilo se. Pobijedila sam i drago mi je. Nagrada, kolika god je, u drugom je planu, rekla je  ova još uvijek djevojčica, koja će sa početkom naredne školske godine poći u treći razred Srednjoškolskog centra u Rogatici za zanimanje poslovno-pravni tehničar.

Poslije proglašenja najpita i podjele simboličnih nagrada u visini od 100 maraka za najpitu, 70 za drugo i 50 za treće plasiranu, koje su obezbijedili organizatori ovog jedinstvenog takmičenja čiji je osnovni cilj afimacija žene i nadaleko čuvenog boričkog krompira bez koga se u nekom obliku ne može zamisliti život u ovom kraju i na Romaniji uopšte.

Nakon odabira najpite, održano je, i takođe tradicionalno, takmičenje u njihovom jedenju. Nije izazvalo veće interesovanje prisutrnih. Učestvovalo je 10-tak takmičara uglavnom dječijeg uzrasta i bez većih napora pobijedio je jediniji odrasliji takmičar  Dejan Manojlović iz Subotice koji je došao u majke Dobrinke rod Drinjake iz Berkovića. Iskoristio je priliku da dođe u crkvu na Borike i posrećilo mu se. Učestvovao je prvi put u takmičenju jedenja pite i pobijedio uz simboličnu nagradu, a ostali su dobili „utješne“ nagrade od po 10 maraka.

Perovdan je i krsna slava hrama na Borikama. Tim povodom upriličena je sveta  litugija koju je služio paroh borički Dragan Jović uz sasluženje starješine crkve Svete Trojice u Rogatici prote Predraga Masala, koji je na kraju liturgije i pričešća svih koji su bili za taj sveti čin pripremljeni, održao zenimljivu besjedu o apostolima Petru i Pavlu čije ime više od jednog vijeka nosi borički hram oko koga je zatim održana sveta litija u okviru koje je kod prigodnog spomen obilježja u porti crkve održan parastos za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg Odbrambeno- otadžbinskog rata sa boričkog platoa.

Prelomljen je i slavski kolač koga je kao i slavski ručak priprmio kum slave Milija Ivanović sa porodicom iz boričkog zaseoka Pedlja, a naredne godine kum slave biće Dragan Vučak iz Perčina u Staroj Gori kod Borika.

Tekst i foto: Sreten Mitrović