Rješavanje problema grijanja – ključni prioritet

25.07.2023.

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević održao je danas sastanak sa predstavnicima Komunalnog preduzeća „Komunalac“, odbornicima Skupštine opštine Višegrad i članovima Zajednice etažnih vlasnika na kojem je istaknuto da je prioritet rješavanje problema centralnog grijanja.

Na sastanku je bilo riječi i o rekonstrukciji kotlovnica i načinu rješavanja postojećeg dugovanja preduzeća „Komunalac“ koje isporučuje grijanje.

Direktor preduzeća „Komunalac“ Gordana Krivošija rekla je novinarima da je u prethodnom periodu bilo problema vezanih za kotlovnice, odnosno problema u dotrajalosti sistema grijanja.

„Za ovu sezonu ćemo završiti remont kotlovnica, za šta je potrebno oko 39.200 KM i zbog cijene je predloženo da se kotlovnice predaju na upravljanje zajednicama etažnih vlasnika“, istakla je Krivošija.

Ona je napomenula da je procenat naplate grijanja oko 85 odsto, a problematično je što se dosta korisnika odjavilo sa sistema grijanja.

Predstavnik Zajednice etažnih vlasnika „Borovo“ Srpko Baranac rekao je da je Višegrad turistički grad i da se ne smije dozvoliti da u centru grada budu lageri sa drvima.

„Ima puno problema, cijena energenata svaki dan raste. U narednom periodu će se riješiti problemi za ovu godinu, a za naredni period očekujemo da grad dobije novu kotlovnicu“, istakao je Baranac.

Odbornik Skupštine opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da su sumirana problematika koja se odnosi na isporuku centralnog grijanja.

„U prethodnom periodu došlo je do povećanja cijene energenata. Preduzeće `Komunalac` nije bilo u mogućnosti da povećava cijenu grijanja i nastavilo je da radi po ranijim ugovorima, što je dovelo do određenih dugovanja“, rekao je on.

U Višegradu ima oko 200 korisnika centralnog grijanja.