U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ nova četiri odjeljenja

11.07.2023.

Upis osnovaca i srednjoškolaca u Rogatici

ROGATICA – Prvi redovni rok za upis u prve razrede Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici trajao je od 5. aprila do zaključno sa 19. majem. Kako reče direktor ove obrazovno-vaspitne kuće Milomir Draganić, oni su zadovoljni. Ukupno je upisano 82 prvačića od čega 78 u centralnoj školi u Rogatici i 4 u područnim odjeljenjima. Dva prvačića dobilo je područno odjeljenje u Stjenicama i po jednog u Žepi i Brankovićima. Ono što je porzno, jeste činjenica da devetorazredna škola na Borikama, bivšem opštinskom centru, nije dobila ni jednog novog učenika i naredne školske godine neće imti ni jedno odjljenje prvačića.

Od 78 novoupisanih u cntralnoj školi, naglasio je Draganić, 62 djece prošlo je tromjesečnu predškolsku pripremnu nastavu koju je resorno mnistarstvo u Vladi Republike Srpske realizovalo preko ovdašnjeg Dječijeg vrtića „Bambi“ uz angažovanje potrebnih stručnjaka iz te oblasti sa biroa za nezaposlene u opštini.

Iako se u Rogatici uveliko priča da ovo mjesto i opštinu napuštaju stanovnici, pa i cijele porodice, poređenja radi, podaci o upisu u osnovne škole u cjelini to ne potvrđuju. Prošle godine bilo ih je upisano 85, 2019 – 84, 2021 – 75 i tako redom.

Zanimljivo je da će naredne školske godine u klupe sjesti i najnovije rogatičke trojke iz sretne porodice Žižović. Radi se o malom Teodoru, Anastasiji i Mii (Mia) koji su rođeni 14. oktobra 2016. godine. Ne zna se ko je radi toga više srećan – roditelji Jovana i Darko, ili baka i djed Novka i Vitomir.

Srednjoškolce čeka još 7 mjesta

Prvi upisni krug okončan je i u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici. Kako reče direktorka Centra Žaklina Lelek,ukupno je upisano 95 učenika. U gimnaziji opšteg smjera u dva planirana odjelljenja slobodno je još jedno mjesto. Zanimmanja carinski i ekonomski tehničar su puna, sa planiranih 24 učenika, dok u zanimanju agroturistički tehničar, do planiranih 20 učenika, ima još slobodnih 6 mjesta.

Tekst i foto: Sreten Mitrović