Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2022. godinu

17.08.2023.

NOVO GORAŽDE – Danas je u sali za sjednice Skupštine opštine Novo Goražde održana Deseta redovna sjednica ovog organa.

Donešeno je nekoliko važnih akata, a jedna od bitnijih rasprava odnosila se na Izvještaj o izvršenju Plana budžeta opštine Novo Goražde za 2022. godinu, kojeg su odbornici podržali.

Usvojen je i Izvještaj o radu načelnika opštine Novo Goražde za 2022. godinu, te Plan rada načelnika opštine Novo Goražde za 2023. godinu.

Prema riječima Tomislava Čarapića, šefa Odsjeka nadležnog za poslove upravljanja razvojem, Plan rada načelnika za ovu godinu ima tri strateška cilja, a to su: Obezbjeđen stabilan i održiv razvoj privrede, Unaprijeđeno stanje društvene infrastrukturei kvaliteta života stanovnika, te očuvana i zaštićena životna sredina. U okviru prvog strateškog cilja neki od ključnih projekata su: Stavljanje u funkciju objekta „Gradina“ – uređenje poslovne zone; Donošenje seta mjera za unapređenje investicija i preduzetništva, razvoj plasteničke proizvodnje, podizanje novih voćnjaka… U okviru drugog strateškog cilja, ključni projekti su: Izgradnja i opremanje kulturno-omladinskog centra; nastavak projekta „Zadužbina Ljubavića-Goraždanska štamparija 1519-1523“; Provođenje seta mjera za pronatalitetnu politiku; Projekat socijalnog stanovanja; Opremanje škola; Izgradnja kanalizacione mreže u MZ Kopači; Poboljšavanje vodosnabdijevanja u MZ Kopači i MZ Potkozara; Osavremenjivanje opštinske uprave/elektronska uprava… Treći strateški cilj nosi projekte kao što su: Uklanjanje divljih deponija i rekultivacija obala rijeke Drine, Izgradnju kolektora i prečistača otpadnih voda za mjesne zajednice Kopači i Ustiprača, Izgradnju Eko-turističke zone „Ustiprača“, Sanaciju i rekultivaciju deponije „Kamenolom“…

Donešena je i desetogodišnja Strategija razvoja lokalnih puteva i ulica u naseljima na području opštine Novo Goražde, i to za period od 2023. do 2033. godine. Stojanka Andan, šef Odsjeka nadležnog za poslove prostornog uređenja ističe da je u cilju poboljšanja stanja saobraćajnog sistema bilo neophodno pristupiti izradi Strategije kao baznog osnova za razvoj lokalnih puteva . Izradom strategije, analizira se postojeće stanje saobraćaja na području Opštine Novo Goražde, te se na osnovu sveobuhvatne analize i prikupljene dokumentacije predlažu odgovarajuća adekvatna rješenja za poboljšanje saobraćajnog sistema, odnosno mreže lokalnih saobraćajnica.

Skupština je donijela i Odluku o osnivanju Odbora za zdravstvo opštine Novo Goražde, te imenovala njegovih devet članova. Jedan od prvih zadataka ovog tijela će biti sačinjavanje prijedloga odluke o usvajanju Plana mreže zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Novo Goražde kojeg će konačno usvojiti Skupština opštine.

Odbornici su razmatrali i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JKP „Novo Goražde“ Novo Goražde za 2022. godinu, te su isti i većinom glasova usvojili.

Opština Novo Goražde