Obilježena krsna slava Hrama u Sokolovićima

13.09.2023.

RUDO – Lomljenjem kolača i litijom oko hrama posvećenog Svetim mučenicima jasenovačkim u Sokolovićima danas je obilježena krsna slava. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa brojnim sveštenstvom. Domaćin ovogodišnje slave bio je Vasilije Gardović.

“Zahvaljujem se čitavom vjernom narodu koji je došao ovdje da uveliča našu slavu i našu molitvu posvećenu jasenovačkim mučenicima, a moram da istaknem da je i moj deda upravo sa ovog mjesta protjeran za Višegrad, pa dalje u Travnik odakle je deportovan u logor smrti Jasenovac,” rekao je Gardović.

Sveštenik Vaslije Cvjetković citirao je mitropolita dabrobosanskog rekavši da su mučenici jasenovački primili vijence slave i da oni nisu mrtrvi nego da su živi u carstvu nebeskom.

“Danas je poseban dan i trenutak za ovo mjesto gdje živimo i danas proslavljamo Svete mučenike jasenovačke, a ujedno i spominjemo i molimo se za sve ljude postradale u Drugom svjetskom ratu na području nesretne Nezavisne Države Hrvatske. Naša je obaveza da pamtimo i u molitvama spominjemo one kojima je ovaj hram posvećen”, istakao je Cvjetković.

Sljedeće godine domaćin slave u hramu u Sokolovićima biće Zoran Ćetković.

Uz pomoć ktitora Stevana i Nadežde Gagić iz Arizone, nakon više vijekova, obnovljen je hram u Sokolovićima na mjestu gdje je nekada Mehmed paša Sokolović podigao crkvu svojoj majci koja se nikada nije htjela odreći vjere svojih predaka.

Hram je posvećen Sv. mučenicima jasenovačkim, a crkva svjedoči istovremeno o teškim vremenima za srpski narod, ali i o porijeklu Mehmed paše Sokolovića.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je 16. aprila 2010. godine donio odluku da se ubuduće spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

TV Rudo