Obilježena krsna slava opštine

22.09.2023.

VIŠEGRAD – Opština Višegrad obilježila je krsnu slavu – Malu Gospojinu, a tim povodom Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski služio je liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, nakon čega je uslijedila litija u kojoj je učestvovao veliki broj građana.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom održao je tradicionalnu besjedu u čast rođenja Bogorodice, ističući da je njenim rođenjem utjehu dobilo cijelo čovječanstvo, jer je dobilo i roditeljku Spasitelja svijeta.

Čestitajući krsnu slavu grada načelniku i svim Višegrađanima, mitropolit je poručio da je potrebno istrajati u svim vrlinama na putu razvoja Višegrada i svemu onome što je sveto i čestito.

„Mjerilo jednog grada su ljudi, a Višegrad u kojem je privilegija živjeti, neka bude grad srećnih ljudi“, poručio je Hrizostom.

Obred lomljenja slavskog kolača obavili su mitropolit i lokalno sveštenstvo u prisustvu zaposlenih u opštinskoj upravi i velikog broja gostiju.

Načelnik opštine Mladen Đurević zahvalio je svima koji su učestvovali u proslavi Male Gospojine – slave grada.

On je rekao da su za naredni period najavljeni veliki projekti.

„Očekuje nas organizacija Međuopštinskih omladinskih sportskih igara u 2025. godini, gdje nas očekuje rekonstrukcija i izgradnja novih sportskih objekata, a izdvojena su i sredstva za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže“, istakao je Đurević.

On je naveo da su potpisani ugovori za rekonstrukciju mosta u Dobrunu i za izgradnju kotlovnica na Bikavcu i u užem dijelu grada, dodajući da je pokrenuta ekonomska studija opravdanosti za kompletnu zamjenu LED rasvjete.

„Naredne godine ući ćemo u rekonstrukciju kompletnog objekta obdaništa `Neven`“, rekao je Đurević novinarima.

Obilježavanju krsne slave prisustvovali su predstavnici bratskih i susjednih opština.

U okviru slavskih svečanosti načelnik opštine upriličio je prijem za penzionisane radnike opštinske uprave.

Na svečanoj akademiji sinoć u Domu kulture dodijeljene su povelje zaslužnim pojedincima.

SRNA - Jovana Borovčanin