Na marginama nedavno održane poljoprivredne izložbe u Rogatici – Porodica Džida svjetao primjer

16.10.2023.

ROGATICA – Stručna komisija za ocjenjivanje kvaliteta krompira prispjelog na nedavno održanu 57. regionalnu poljoprivrednu izložbu u Rogatici, u  svom stručnom osvrtu, uz ostalo, konstatovala je „da je posebno važna činjenica da su većina izlagača došla sa cjelokupnom porodicom, pri čemu su kod značajnog broja izlagača bile prisutne tri generacije – otac i majka, sinovi i snahe i njihova djeca. Dobar primjer za to bila je, po  svemu sudeći, porodica Dragomira-Dragana  Džide iz Lijeske kod Borika iz koje su na izložbi bili glava porodice Dragomir i njegova supruga Stanka, sinovi Duško i Željko sa suprugama i petoro unučadi,  odnosno svih 11 članova ove po mnogo čemu jedinstvene i uzorne seoske porodice ispod brda Mednik na domak malog naselja Lijeska poznatog po rariretnim primjercima drveta medveđa lijeska – „staro“ kome stručnjaci  daju blizu 500 i „mlado“ sa oko 100 godina starosti.

Gazdinstvo Džida po uređenju štanda i prisustvu članova porodice već na startu izložbe privuklo je veliku pažnju posjetilca. Među njima je bio i profesor doktor Vojislav Trkulja iz Banja Luke, koji je bio predsjednik komisije za ocjenjivanje kvaliteta krompira, sa kojim je, nakon prijatnog razgovora, napravljen i snimak „za uspomenu“.

A šta krasi ovu porodicu? Već više godina radi se o istaknutom  seoskom poljoprivrednom gazinstvu, koje je već prešlo u privredno društvo sa imenom „Agro plod“,  i nosiocu brojnih priznanja za svoje proizvode sa izložbi i sajmova ne samo u Rogatici nego i šire.

Samo na ovogodišnjoj izložbi  u Rogatici, porodica Džida  osvojila je prvu nagradu u visini od 300 maraka za izloženi sjemenski krompir i treću od 200 maraka za kolekciju priplodnih ovaca, kojih u svome toru kod kuće imaju preko 50, ne računajući jagnjad.

Ali, to nije i sve sa čim se oni ponose. Ove godine sa 15 hekttara vlastitog i u zakup uzetog opštinskog i drugog zemljišta, proizveli su oko 50 tona kvalitetne merkantilne pšenice i odmah, nakon žetve, isporučili je mlinu u Tržiću kod Bijeljine. Bilo je i nešto zobi za vlastite potrebe –  stoke i reži za tržište.

Uz to, Džide su ove godine, kao vlasnici privrednog društva „Agro plod“, kao registrovani proizvođač, krompire sijali na 30 hektara zemljišta i još iz aktuelne kampanje vađenja očekuju da uskladište, a zatim tržištu ponuditi,  oko 1000 tona sjemenskog i merkantilnog, odnosno krompira za jelo. Na osnovu dosad izvađenog, njihova očekivanja će se ispuniti reče glava porodice Dragomir-Dragan Džida.

Gazdinstvo Dragomira Džide poznato je i po proizvodnji mlijeka. Počelo je juna 2010. kada je mljekari „Pađeni“ iz Bileće, sa kojom do današnjih dana imaju dobru poslovnu saradnju, isporučeno prvih 486 litara. Već 2014. isporučeno je 10.936 litara, 2019. – 18.964, a prošle 2022. – 19.000 i za prvih devet mjeseci ove godine preko 17.500 litara od 6 muznih krava koje će uskoro dobiti pojačanje sa novih tri steone mlade junice, a u pomoć već umornom penzioneru djedu Draganu i baki-domaćici  Stanki pristižu unuci i unuka Željana, koja je  ove godine u završnom razredu Srednjoškolskog centra u Rogatici za zanimanje ekonomski tehničar informatičar.

Da će Džide i dalje biti svjetao primjer u poljoprivrednoj proizvodnji opštine Rogatica pokazuje i činjenica da oni uveliko misle i na narednu godinu kroz nastupajuću jesenju sjetvu.

Radi plodoreda, oni ovih dana, odmah nakon vađenja krompira, uz primjenu potrebnih  agrotehničkih mjera  i sa  najvećim dijelom vlastite mehanizacije, na istim parcelama vrše sjetvu konzumne merkantilne pšenice. Do sada je zasijano skoro 100 dunuma i ta količina raste sa količinom izvađenog sjemenskog i krompira za jelo, kazuju Džide koji o tome brinu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović