Zabilježeno u Sjeversku kod Borika – Šumske jagode u oktobru

09.10.2023.

ROGATICA – U vrhu osjetljibih, rijetkih i zaštićenih vrsta biljaka u šumama Republike Srpske nalazi se jagoda šumska (Fragaria Vesca L.) u narodu poznatija kao divlja jagoda. Radi se o samonikloj biljki koja raste u šumama, na krčevinama, proplancima i planinskim livadama Cvijet i crveni slatki plodovi dolaze  krajem aprila, u maju i prvim danima juna.

Poslije toga vremena, osim minijaturnog žbuna, više je nema. I tako od pamtivijeka sve do ove godine kada je, izgubivši „kompas“ u prvoj dekadi oktobra, prošle subote, 7. oktobra, nađena na jednom proplanku u selu Sjeversko kod Borika, na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara sa prvim ovojesenjim mrzem.

Iznenađenje je bilo veliko i za rubriku „vjerovali, ili ne“.  Tim prije što se plod i ukus ubratih jagoda nimalo nije razlikovao od onog iz proljećnih dana i ljetnog perioda. Zabunu u vremenu cvjetanja i roda jagoda, seljani Sjeverska pripisuju neuobičjeno lijepim kasno septembarskim i prvim danima oktobra i pitaju se da li će to imati uticaja na poljećno cvjetanje i rod ostaje da se vidi.

Tekst i foto: Sreten Mitrović