Placevi u „Novom naselju“ u Rogatici čekaju vlasnike

27.11.2023.

     NA DOBOŠU JOŠ ŠEST PARCELA

ROGATICA – Da bi zaživio  izmijenjeni i dopunjeni Ubranistički plan opštine Rogatica u dijelu koji se odnosi na otvaranje novog stambenog naselja u dijelu Kratina, na zemljištu između postojećeg mosta na Rakitnici i putu koji vodi u naselje Krmčići i objekata  na Sportsko-rekreativnom centru „9. januar, u septembru ove godine Skupštine opštine donijela je odluku o usvajanju regulacionog plana „Novog naselja“  koga  je  uradio „Urbis Centar“ iz Banja Luke.

„Novo naselje“ namijenjeno je za izgradnju stambenih jedinica individualne i  kolektivne stambene  izgradnje uz prateću infrastrkturu i poslovne djelatnosti kao što su trgovina, ugostiteljstvo, turizam, zantske usluge, administracija, zdravstvo, dječija zaštita, obrazovanje i kultura, reče našelnik opštine Milorad Jagodić.

Prvi „probni balon“ zainteresovanosti  za izgradnju stambenih objekata u „Novom naselju“  pušten je u septembru kada je objavljen javni oglas o ponudi prvih 15 građevinskih lokacija – placeva,  različitih veličina na desnoj strani regulisane rijeke Rakitnica gledajući iz pravca naselja Plješevica, u naravi njiva,  po početnoj cijeni od 10 maraka po metru kvadratnom.

Da li zbog skromne obaviještnosti o oglasu, ili nešto drugo, u ostavljenom roku na oglas  se javilo  9 zainteresovanih, uglavnom mladih bračnih parova i uopšte mladih, za otkup zemljišta za izgradnju porodične kuće čija veličina, gledajući horizontalno,  može biti 9×9 ili 10×10 metara.

Za ostalih 6 placeva nije bilo zainteresovanih, pa je načelnik opštine Milorad Jagodić, donio novu odluku kojom je ponovljen oglas za prodaju građevinskih parcela u „Novom naselju“ čija površina je od 542 do 1004 kvadratna metra.

Od ishoda novog oglasa zavisiće izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju prvih objekata u „Novom naselju“ u koje je već sredstvima iz budžeta opštine došla glavna i većina poprečnih ulica, vodovodna, kanalizaciona i ostale  infrastrukturne mreže, što je u neku ruku poklon opštine budućim stanarima, kazuje načelnik  Jagodić.

Nova licitacija za prodaju preostalog broja građevinskih lokacija je 6. i 7. decembar uz uplatu kaucije od 1000 maraka, a pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica uz prednost mladih bračnih parova., naglasio je načelnik Jagodić.

Tekst i foto: Sreten Mitrović