Veliki blagoslov izlio se na Foču [FOTO]

26.11.2023.

FOČA – Veliki blagoslov izlio se danas na Foču, Republiku Srpsku i šire jer su Srbi u središtu grada osveštali hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.

Ovako je patrijarh Porfirije besjedio nakon svečanog čina velikog osvećenja Svetosavskog hrama, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika.

“Postavivši hram u srce ovog mesta, ovo mesto je dobilo dušu, dobilo je smisao. To otkriva i pokazuje koji je pravac, koja je smernica života ljudi koji ovde žive. To pokazuje da je jevanđelje Hristovo ono što uređuje i pojedinačni život, ali i međusobne odnose unutar jednog naroda i Crkve, ali i odnose sa drugima koji su drugačiji”, naveo je patrijarh Porfirije.

Poglavar Srpske crkve je istakao da je Bog htio da baš danas čujemo odlomak iz Lukinog Jevanđelja o milostivom Samarjaninu.

“Da je suštinska i najvažnija potreba zajednica sa Bogom, da je važnije od svega da nađemo smisao svog postojanja, a smisao našeg postojanja je ime Hristovo. On je odgovarajući čovjeku na pitanje šta da radi da dobije život večni, odgovorio mu je da se drži zakona Božijeg koji je sažet i smešten u krstoliku dvojedinu zapovest o ljubavi, u prizivu da čitavo svoje biće predamo Hristu, da se potpuno na njega oslanjamo, da znamo da je on početak i kraj, da bez njegove ljubavi i njegove promiosli ništa ne možemo učiniti”, besjedio je patrijarh u Foči.

Vjerni narod sa radošću i ushićenjem dočekao je patrijarha srpskog Porfirija i veliko osvećenje Hrama Svetog Save.

„Lijepo jutro osvanulo je u Foči, danas će se osveštati najljepši hram u Republici Srpskoj. Kad sam bio mali ovdje se za Pokrov održavalo narodno veselje i pjevalo “Hoćemo li, čoče, čoče, gradit` crkvu na sred Foče“, a to je sada i ostvareno“. „Za sve nas to je istorijski događaj i hram ne može biti ljepši, tako da smo svi ushićeni“. „Toliko smo srećni i blagosloveni i hvala do neba svima koji su doprinijeli izgradnji“. Mislim da će ovo veliko osveštanje doprinijeti i novom ulaganju u oslikavanje. Narodu je potrebna vjera i nada u ovim teškim vremenima i veliki je značaj za jedinstvo srpskog naroda, da se okupimo i vratimo vjeri. Ovo su veliki dani i za Foču i naš narod“, sa radošću pričaju vjernici.

I mitropolit daborbosanski Hrizostom potvrđuje da je Foča ispisala novu stranicu istorije.

“Ovo je veliki događaj, ne samo zbog crkve, nego zbog svega što je ova crkva sobom doprinijela da se ovdje srpski pravoslavni narod poptuno duhovno preobrazi i preporodi. Srpski narod u Foči živi i posebno doživljava Svetosavlje kao filozofiju svog postojanja i zato je ovaj hram svjedok tog opredjeljenja srpskog naroda Foče I cijele naše Mitropolije””, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku uručio gramatu kojom je proglašen za kuma hrama Svetog Save.

Predsjednik Dodik izjavio je da je i njemu i njegovoj porodici velika čast što je danas kumovao Hramu Svetog Save, te da ovaj događaj ima veliki značaj za srpski narod.

Dodik je naveo da broj vjernika, koji se okupio juče i danas u Foči, govori o značaju partrijahove posjete ovoj opštini i hramu.

“Treba još da završimo oslikavanja unutra, a to ćemo učiniti veoma brzo. Ovaj hram po veličini je jedan od najvećih u Republici SRpskoj I BiH, a četvrti je pravsoalvbni hram kod Srba”, rekao je Dodik.

Načelnik opštine Milan Vukadinović poručio je da je Hram Svetog Save izgrađen velikom slogom srpskog naroda.

On je još jednom naglasio da je ovo veliki istorijski događaj, ne samo za Foču i regiju, već i za Republiku Srpsku.

“Zaista sam počastvovan dolaskom, prije svega, njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, što je kum hrama čovjek koji je najviše uložio u građevinu i pomogao, a to je naš predsjednik Milorad Dodik, naše institucije. Samo na ovaj način složno, možemo i u budućnosti da se nadamo opstanku i ostanku na ovim prsotorima”, poručio je Vukadinović.

Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.

Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.

radiofoca.com