Pošao konkurs za stipendije u Rogatici

08.12.2023.

ROGATICA – Kao prošle i pretprošle godine u Nacrtu budžeta opštine Rogatica za narednu godinu, kroz dio namijenjen za poboljšanje pronatalitetne politike, predviđeno je da se na ime pomoći učenicima i studentima putem stpendija podijeli 190.000 maraka u akademsoj 2023/2024. godini. Lani je iz iste sume sredstava stipendije u visini od po 140 maraka dobilo 117 studenata, koji su ih koristili 10 mjeseci.

Konkurs za dodjelu stipendija objavio je načelnik opštine Milorad  Jagodić i kako  reče zainteresovani se mogu prijaviti do zaključno sa 21.decembrom. Pravo učešća imaju svi redovni studenti  čije je mjesto boravka  na području opštine počev od prvog ciklusa studija koji su prvi put upisani u odgovarajuću godinu, a  nisu stariji od 28 godina.

Po tradiciji, pri bodovanju za stupendiju prida bodove imaće studenti iz porodica poginulih boraca (PB) i ratnih vojnih invalida (RVI), porodica sa troje i više djece, porodica koje ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, studenti sa invaliditetom,  iz porodica sa dva i više studeneta na redovnom školovnju i studenti bez oba roditelja.

„Gratis“ bodove imaće i studenti na studijama za opštinu deficitarnim zanimanjima. I ove godine to su studenti medicine, veterine i farmaceuti, pedagozi, hemijski i inženjeri prehrambene tehnologije, profesori matematike i fizike, inženjeri mašinstva, građevine, saobraćaja i elektrotehnike.

Listu prioriteta utvrđivaće posebna komisija za dodjelu stipendija. Konačan tekst budućih stipendita opštine  biće objavljen nakon provedene javne rasprave i odluke o eventualnim žalbama, rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić.

Tekst i foto: Sreten Mitrović