Badnji dan i Badnje veče u Rogatici [FOTO]

07.01.2024.

BADNJACI I PEČENICE U SVAKOM DOMAĆINSTVU

ROGATICA – Badnji  dan u Rogatici bio je veoma živ i dinamičan. Još se nije bilo ni razdanilo, a već su mnogi pošli u okolne šumarke da usijeku badnjake po tradi ciji mlado stablo hrasta sa neopalim lišćem sa tradicionalnim pozdravom: „Dobro jutro badnjače rođače“, onda je radila sjekira kojom je prva trijeska obavezno ponesena kući radi stavljanja u božićnu česnicu.

Badnjaci su doneseni, a u nekim slučajevima, i dovezeni u autima, u skoro svako domaćinstvo u kojim su nakon toga založene vatre i počelo pečenje božićne pečenice. Na ražnjevima koji su pripremljeni  na Tucindan, za razliku od većine prošlih godina,   najvećim dijelom bili  su jaganjci ili mlađe ovce – dviske. Prasića je, iz poznatih razloga, zbog svinjske kuge, malo je bilo. Samo po neko prasence, a zoblivce su pečene uglavnom u kućnom aranžmanu, osim nekih izuzetaka.

Jedan od njih bio je u naselju „Rudo“ gdje je uz jednu vatru pečeno sedmoro jagnjadi. Tradicionalno, kao prošle i nekih ranijih godina, sastale se komšije Rankovići, Čobovići, Stjepanovići, Lošići, Jagodići, Šalići, Rajaci, Zeljaje…  da uz jednu vatru, druženje i komšijsko prepričavanje zgoda i nezgoda začinjenih po kojom čašicom pića, obave ovaj lijepi posao.

Dok je još trajalo pečenje božićnih pečenica, komšije ovog dijela naselja „Rudo“  iskoristile su priliku da i ove 2024.  naprave zajedničku fotografiju i,  i na taj  način ovjekovječe svoj dobar komšijski život. Izašli su i stari i mladi, a domaćice su na kratko ostavile varjače, oklagije, šerpe i lonce u kojim su pripremane đakonije za današnji božićni ručak koji mora biti najbolji za cijelu godinu.

CRKVA I PORTA DUPKE PUNI

I dok su se tek sa vatre skinute hladile božićne pečenice zadanašnji  veliki porodični praznik,   dotle su  u porti crkve Svete Trojice vršene posljednje pripreme za tradicionalni doček  badnjaka i njihovo nalaganje.

Kao i ranijih godina badnjak je „došao“ u  predvečerje. Po običaju pratio ga je i neki od rogatičkih sveštenika. Ove godine bio je to protojerej stavrofor Zoran Jerinić  i   veći broj omladine, a na konju sedlaniku kao svojevrsna atrakcija,  bio je Dragan  Planojević iz Plješevice. Ovu  svečanu povorku koja je prošla Rogaticom od raskršća puteva za Sokolac i Gučevo, u porti crkve dočekao je starješina crkve prota Predrag Masal, koji je zatim u dupke punom naosu vjernika vodio večernje bogosluženje posvećeno Badnjem danu kao vijesniku sutrašnjeg dolaska najradosnijeg praznika – Božića.

Tokom večernje molitve osvećena su tri badnjaka koji su zatim nošeni osnovcima Markom, Dimitrijem i Konstantinom, u prisustvu do sada najvećim brojem prisutnih vjernika iz Rogatice  i okoline, među kojima je bio i načelnik opštine Milorad Jagodić naloženi na ranije pripremljenu vatru u porti crkve.

I dok su badnjaci gorjeli na velikoj vatri, opet po trediciji, prisutni su ponuđeni i  posluženi čašom kuvanog crnog vina uz koje je druženje trajalo do dugo u noć koja je u jednom periodu „začinjena“ i poznatom grlenom romanijskom pjesmom prisutnih momaka.

Tekst i foto: Sreten Mitrović