Budžetska sredstva dobila najmenu

15.01.2024.

ROGATICA – Odbornici Skupštine opštine (SO-e) Rogatica na posljednjoj krajem decembra održanoj sjednici imali su u neku ruku ulogu Djeda Mraza. Dijelili su 1,560.000 maraka  koliko ih će se po raznim osnovama akumilirati u budžet opštine tokom 2024. godine a ne mogu ići  u plate zaposlenih i slične troškove, nego imaju posebne namjene.

Među njima, rekla je na sjednici načelnik Odjeljenja za finansije Tijana Brkić,  odluka o utrošku planiranih 30.000 maraka po osnou naplaćene naknade za promjenu namjenu poljoprivrednog zemljišta  u nepoljoprivredne svrhe i sredstava od zakupnina za zemljište u svojini Republike Srpske koja su prihod opštine, utrošiće se za izradu Osove zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta koje je zapušteno, lošijeg kvaliteta ili su neplodna. Ili, sredstva naplaćena iz osnova koncesionih naknada za korišćenje elektroenergetskih objekata u planiranom iznosu od 561.500 maraka dijeliće se na dvije grupe. U prvoj sa naslovom – izgradnja infrastrukturnih objekata kroz sanaciju i investiciono održavanje javnih objekata planirano je da se utroši 170.000 maraka ili nešto više od 30 posto ukupnih redstava sakupljenih po ovom osnovu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U drugoj grupi u kojoj će se trošiti sredstva prikupljena po osnovu naknade korišćenja elektroenergetskih objekata su „ostala sredstva“, a tu je stimulisanje nataliteta za što je planirano  da se utroši 120.000, za stipendiranje mladih 190.000 i za subvencije u  poljoprivredi 81.500 maraka.

Za narednu sjednicu, koja će se održati u februaru, ostalo je da se podijeli 71.000 maraka akumuliranih od vodnih naknada  i ona će se, reče načelnik opštine Milorad Jagodić, usmjeriti za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u „Novom naslju“ u Rogatici. Na februarskoj sjednici SO-e odlučivaće se i  o raspodjela sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u iznosu od planiranih 832.000 maraka.

Prema prijedlogu ova sredstva imaju dvostruku namjenu. Na prvm mjestu je 50.000 koje će se utrošiti za uređenje putne infrastrukture u nedavno zaštićenom području Parku prirode „Prača“, koji je ustupljenna upravljanje Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“,  350.000 namijenjeno je za rekonstrukciju i asfaltiranje puteva širom opštine, za elektrifikaciju sela 20.000, izgradnju vodovoda u naselju Živaljevina 100.000, izgradnju akrilne multifunkcionalne sportske obloge na sportskim terenima u mjesnim zajednicama Rogatica 1 i 2, i Plješevica 60.000, izradu prostorno planske dokumentacije  za projekat Gradsko groblje „Rajkovina“ i izgradnu pristupnog puta i ograđivanje parcele na kome će biti groblje, 102.000 maraka, i „ostale namjene“ među kojim je izrada fasadne stolarije na zgradi Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici i područnom odjeljenju Stjenice 20.000, izrada vodovoda u mjesnoj zajednici Osovo 50.000 i izrada prostorno planske i projektene dokumentacije za „Vikend naselje Borike“ 30.000 maraka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stepen prikupljanja sredstava po svim osnovama   i dinmiku njihovog trošenja  zavisiće od ostvarenih prihoda, a odobrenja za konkretnu realizaciju davaće i pratiti realizaciju  načelnik opštine i o tome izvještavati Skupštinu jednom  godišnje.

Tekst i foto: Sreten Mitrović