Iz Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici – Baka Janja nije zaboravljena 

20.01.2024.

ROGATICA – Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici, koji datira od avgusta 2011. godine u kome je trenutno oko 80 štićenika sa područja rogatičke i susjednih opština, nema zvaničnu krsnu slavu. To ipak ne znači da se uz pojedine krsne slave štićenika, uglavnom starijih ljudi i žena, ne spominju krsne slave i tim povodom ne popije kafa, po neki  sok ili  koja čaša  piva, ako donese neko od rodbine.

Ipak, najdalje je otišao Miloš Knežević koji  je sa suprugom Mirom do posljednjeg  rata živio i radio u Goraždu. On kao inženjer mašinstva u „Pobjedi“, a Mira kao profesor matematike u  Srednjoškolskom centru. Da bi sačuvali živu glavu na početku rata, izbjegli su iz Goražda i vremenom se skrasili u Kanadi.

U Miloševoj rodnoj Rijeci, malom naselju između Goražda i Kopača, koje je nakon Dejtona pripalo goraždanskom kantonu, živjela je njegova  majka Janja. I ona je morala napustiti kuću i imanje i idući od nemilog do nedragog, nekako je, uz podršku iz daljine sina i snahe,  polovinom 2019. došla  do Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici. Bio je to spas za ovu godinama i uz svakodnevnu brigu već dobro oronulu staricu i majku sina koji živi u dalekoj Kanadi, i kome je majčina sudbina bila najveći teret.

I pored toga što su objeručke prihvatili finansijske i druge obaveze oko boravka u Domu u Rogatici uz zahvalnost upravi i zaposlenim, Kneževići iz Kanade uveli su u praksu da uz njihov krsnu slavu Jovanjdan, 20. januara, o njihovom trošku majka Janja spomene slavu i  makar čime počasti najbliže oko sebe.

Tako je bilo više godina, priča direktor „Sunca“ Radomir Ćućula. Odnosno sve do prije nepune dvije godine kada je baka Janja na počewtku svoje 90-te godine,  okončala  ovozemačljski  život. Otišla je na onaj svijet, a njen Miloš i snaja Mira, njoj u znak sjećanje i zahvalnost radnicima i štićenicima Doma sa kojim je baka Janja provela posljednje godine i dane svoga života, nastavili su da uz Svetog Jovana pošalju izvjesnu količinu novca da se, uz malu svečanost sjete bake Janje i njene krsne slave.

Tako je bilo i ovogodišnjeg Svetog Jovana. Kneževići iz Kanade  poslali su izvjesnu količinu novca sa namjenom da se u znak sjećanja na baku Janju, kojoj je u oktobru ove godine, dat  godišnji pomen,  upriliči mala svečanost i počaste onim sa kojim je ona dok je boravila u Domu dijelila  životnu sudbinu.

Zahtjev Kneževića, je ispoštovan. Danas, na Svetog Jovana, novcem Kneževića iz Kanade i podršku Doma „Sunce“, vraćeno je sjećanje na baku Janju. Umjesto krsnog kolača, pripremljena je velika slatka torta i malo „jači“ ručak za većinu onih sa kojim se družila baka Janja. Poslužena je i kafa, a od pića na raspolaganju su bili razni negazirani sokovi i kisela voda, a da se ne bi „iznevjerila tradicija“, našla se i jedna flaša crnog vina, reče „glavni operativac slavlja socijalni radnik u Domu Anđela Podinić.

Ova mala svetkovina na kojoj se spominjalo ime bake Janje imala je i svog dolibašu (predsjedavajući). Ova čast pripala je profesoru Radislavu Kovaču (82) iz Višegrada, kome je takođe krsna slava Sveti Jovan,  koji se zahvalio sinu i snahi bake Janje,  Milošu i Miri, poželivši baki rajsko naselje, a njenim najmilijim svu sreću ovoga života.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Anđela Podinić