Načelnici Gornjodrinske regije zadovoljni sastankom sa Košarcem

31.01.2024.

VIŠEGRAD – Načelnici opština gornjodrinske regije izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom u Višegradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, ističući da su od njega dobili podršku i korisne informacije za buduće projekte.

Načelnik Novog Goražda Mila Petković rekla je novinarima nakon sastanka da je razgovarano o pristupu grant sredstvima od 14 miliona evra koja su obezbijeđena posredstvom finansijskog sporazuma IPA tri prekogranične saradnje BiH i Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

„Tema projekta su obrazovanje i mladi, zaštita životne sredine, zaštita kulturnog nasljeđa i razvoj turizma“, precizirala je Petkovićeva.

Ona je istakla da lokalne zajednice ove regije imaju veliki interes da se prijave za ovaj projekat i uključe svoje organe kako bi što lakše pristupile navedenim sredstvima, čime bi bilo obezbijeđeno obrazovanje mladih i zapošljavanje stanovništva.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je da ih je Košarac uputio koji bi projekti mogli da budu finansirani posredstvom sredstava iz IPA projekta.

Ističući da je riječ o značajnoj cifri, Đurović je konstatovao da bi opštinama ove regije dio tih sredstava mogao pripasti ukoliko budu ažurne i efikasne sa pripremom projekata.

On je konstatovao da gornjodrinska regija raspolaže značajnim resursima i ima velike mogućnosti, te da bi njihovo dobro korištenje trebalo da zaustavi odliv stanovništva i poboljša opšte stanje.

Načelnik Čajniča Goran Karadžić izjavio je da su načelnici opština gornjodrinske regije od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dobili vjetar u leđa za projekte koji se očekuju.

„Riječ je o velikim projektima, a na nama je da pripremimo potrebnu dokumentaciju za to. Vjerujem da ćemo u tome imati podršku ovog, kao i drugih ministarstava“, rekao je Karadžić, izrazivši uvjerenje da će biti izabrani projekti koji su za dobro svih na ovom području.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić ocijenio je da je sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem bio veoma koristan, naglasivši da su dosadašnja iskustva opština gornjodrinske regije sa ovim ministarstvom za svaku pohvalu.

Jagodić je zaključio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na čelu sa Košarcem pomoći ovim opštinama u istočnom dijelu Republike Srpske u domenu svog djelovanja.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović, te direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad Nedeljko Perišić.

Opština Višegrad