Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici obilježila krsnu slavu Svetog Savu [FOTO]

27.01.2024.

SKROMNO I DOSTOJANSTVENO

ROGATICA – Svečano, skromno i dostojanstveno u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici, kolektivu sa više od 750 učenika svrstanih u 38 odjeljenja od prvog do zaključno sa devetim razredom sa kojim radi oko 100 prosvjetnih radnika, proslavljena je školska slava Sveti Sava.

Slavlje,  u prisustvu većeg broja zaposlenih radnika, članova uprave i kuma škole Duška Ikonića i drugih gostiju, počelo je na taj način što su svi prisutni  u slavu Bogu i Svetom Savi  uzeli žito, a zatim je otpjevana himna Svetom Savi koju je izveo hor škole sastavljen najvećim dijelom od djevojčica  koje je predvodila  profesorka muzičkog vaspitanja Mirjana Alempić-Kušić.

U nastavku je održana manja muzičko poetska svetosavska akademija na kojoj je odrecitovano ili otpjevano više numera posvećenih prvom učitelju i prosvetitelju Svetom Savi čije ime, na  opšte zadovoljstvo i ponos,  već godinma nosi i ova obrazovno-vaspitna ustanova.

Nakon završene akademije uz tradicionalne običaje i molitve, obavljeno je lomljenje slavskog kolača. Ovaj svačeni čin u prisustvu sveštenika u crkvi Svete Trojice u Rogatici protojereja stavrofora Novice Ćebića obavii su  direktor Škole Milomir Draganić i umirovljeni prota Milorad Novaković koji je u prigodnoj besjedi uz  čestitke kolektivnu škole na krsnoj slavi istakao značaj zajedništva, ljubavi i saradnje među zaposlenim  i ostalim ljudima i napomenuo da mu je čast i veliko zadovoljstvo što mu je  ovo 28  zaredom lomljenje slavskog kolača u ovoj školi.

Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličen je slavski ručak kome, zanimljivo, u ime opštinskih struktura i društveno-političkog života u opštini niko nije prisustvovao.

Tekst i foto: Sreten Mitrović