Rogatičke teme i dileme – Kako zaštititi stare zgrade

29.01.2024.

ROGATICA – Stare od prije Drugog a pogotovo Prvog velikog rata kuće u Rogatici se još samo na prste jedne ruke mogu izbrojiti. Među njima je zgrada braće Čapljić u kojoj je poslije Drugog svjetskog rata radila nekadašnja Privredna banka, a kasnije bia dio  uprave Komunalno-građevinskog preduzeća „Standard“ u kojim je jedno vrijeme radio i Radio „Rogatica“,  u sadašnjoj ulici Serdar Janka Vukotića, ili nekadašnja Slaviše Vajnera Čiče, i mala porodična kuća Zekovića u Donjem Polju, u susjdstvu crkve Svete Trojice.

Zgrada u ulici Serdar Janka, prema raspoloživim podacima, građena je oko 1900. godine. Za ono vrijeme bila je vila i  jedna od najljepših zgrada u Rogatici. Dio te ljepote, gledano sa vana, još uvijek se vidi, kazuju u Rogatici.

Što se tiče male kuće Zekovića i ona je bila lijepa i jedinstvena, posebno radi svog vanjskog izgleda. Njena ivična fasada, koja je stara skoro 100 godina, bila je ukrašena ornamentnim ukrasom  koji je bio kopija bordure sa prve novčanice od 1000 dinara Kraljevine Jugoslavije.

Obje ove stare kuće u neku ruku su istorija Rogatice u nestajanju. Sudeći prema sadašnjem njihovom izgledu i one će ubrzo otići u legendu kao i dosta drugih koje su preživjela razaranja Prvog, Drugog i posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, a, zbog neodržavanja, stradale u miru.

Zato, u cilju očuvanja i zaštite ovih svjedoka nekadašnje Rogatice za buduća pokoljenja kao dio kulturno-istorijske baštine trebalo bi da reaguju nadležni, prije svih  iz Centra za kulturu i Opštinske uprave da se oni, u dogovoru sa vlasnicima,   koliko-toliko  zaštite od  daljeg propadanja i vremenom, prema ozbiljnim  razmišljanjima dobronamjernih,  pretvorili u objekte u kojim bi se odvijale neke kulturne i slične manifestacije, ili, možda,  lokalni muzej.

U protivnom ni jednoj ni drugoj od ovih kuća koje podsjećaju na staru Rogaticu ne piše se dobro. Zub vremena i ne briga sadašnjih vlasnika, čine svoje. Urušavanje je rapidno i svakodnevno., kazuje predsjednik Mjesne zajednice „Rogatica 2“ Zoran Kosorić, kojoj teritorijalno pripadaju oba ova objekta..

Malom spisku zgrada stare Rogatice, mišljenje je dosta starijih Rogatičana,    koje bi trebalo zaštititi je i  kuća izumrle porodice  Toševića na Grudi, u susjedstvu Spomen-kosturnice u kojoj su kosti srpskih i crnogorskih vojnika  poginulih 1914. na brdu Vitanj i širem području Glasinca i rogatičkog sreza u borbama sa okupacionim vojnicima Austrougarske monarhije.

Na potezu su nadležni. Što ga prije u pozitivnom cilju povuku, veće  su šanse za spas ovih nijemih svjedoka stare Rogatice, ocjena je onih koji je još uvijek vole kao svoj grad.

Tekst i foto: Sreten Mitrović