Stimulisanje nataliteta u Rogatici – Zlatnik i 1200 KM malom Nestoru

18.01.2024.

ROGATICA – Čak i većina Rogatičana ne znaju da je jedna beba iz njihovog mjesta uz tek minuli Dan Republike Srpske, 9. januar, dobila zlatnik koga je dodijelio predsjednik Republike Milorad Dodok.

Riječ je o bebi muškog pola koja je na svijet došla iz braka Nikoline (rođeno Miladinović) i Danijela-Dade Crnogorca iz Rogatice, koji je vlasnik samostalne radnje za popravak motornih pila, kosilica i drugih poljoprivredenih mašina. Sin Nikoline i Dade, uveličao je slavlje Republike, jer je na svijet došao  9. januara, na sam Dan Republike, koji je i prvo novorođeno dijete ove godine na području opštine,  u  porodilištu bolnice „Srbija“ u Istočnom Novom Sarajevu, u kojoj je porodica Crnogorac i primila zlatnik.

Srećni roditelji, sinu prvencu, dali su ime Nestor i, kako rekoše, nadaju se da će mu dukat koga su dobili od predsjednika Republike dugo biti saputnik u životu, a „nagradu“ od 1200 maraka, koje će dobiti od načelnika opštine Milorada Jagodića na osnovu najnovije odluke Skupštine opštine u cilju stimulisanja nataliteta u opšštini, iskoristiće da za bebu obezbijede neophodnu opremu koja će im olakšati da podignu svoga novog nasljednika.

Nova odluka podrške natalitetu u opštini, rekoše u Opštinskoj upravi, prilika je da se posjeti da je, primjera radi, 2015. godine, za svako novorođeno dijete, roditeljima isplaćivano po 300 maraka. Ova „nagrada“ za 2018. i 2019.  bila je po 500, 2021. 1000, prošle 1100, a ove 2024. godine došla je do 1200 maraka.

Ili, 2015. godine, bračnim parovima za liječenje steriliteta duže od 3 godine, isplaćivano je do 1000 maraka. Ove godine ta naknada će se isplaćivati u visini do 5000 na osnovu priloženih računa za liječenje bez ograničenja na godine i broj pokušaja što se ocjnjuje kao velika pomoć onim koji pokušavaju da dođu do potomaka.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Album porodice Crnogorac