Još jedna promocija knjiga u Rogatici – Kako sačuvati Srbe i srpski narod

03.02.2024.

ROGATICA –  U  dva  dana dvije promocijje  knjiga u organizaciji Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“ u Rogatiici. Druga sinoć održana imala je istorijski, ali i aktuelni karakter. Promovisana je knjiga „Borba za identitet i opstanak srpskog naroda – Istorija Srba 1804 – 1918“ čiji je autor profesor doktor Mirko Pjević, koji je  redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a porijeklom je iz okoline Sarajeva, gdje se školovao i okončao studije medicine i vremenom postao doktor medicine.

Kao mlad ljekar jedno vrijeme radio je u Palama a specijalizaciju iz ginekologije stekao je u Novom Sadu i  Berlinu.

A da se doktor Pjević prihvati olovke i počne pisati i o istorijskim zbivnjima.Razlog je u  tome što je veliki pritisk drugih nacija pa i religija na Srbe, reče u  predgovoru nove knjige profesor doktor Slobodan Bjelica i što se uočava da su zapadne sile još u ranim godinama 19. vijeka odbacile bilo kakvu ideju nezavisne Srbije i integrisanja ostalih Južnih Slovena sa njom, plašeći se da bi takva država bila ruska ispostava.

O svemu ovome i drugim aktuelnim pitanjima Srba na Balkanu profesor Pjević odgovarao je na pitanja prisutnih o knjzi i oko nje, naglasivši da  tadašnja srpska elita nije bila dorasla  istorisjkom trdenutku i da je „donosila pogrešne odluke i tako doprinosila  stradanju  srpske vojske i naroda“.

Sve u svemu bila je ovo jedna korisna manifestacija, ali je velika šteta što je bila slabo posjećena. Neki rekoše, možda, i zbog toga što su  bile dvije promocije u dva dana?!

Tekst i foto: Sreten Mitrović