Mala Ena šeta velikim koracima pjesnika

10.02.2024.

Uz promociju još jedne nove knjige u Rogatici

ROGATICA – Iskreno sam obradovan činjenicom da je u Han Pijesku prošetala još jedna pjesnička ruža imenom i prezimewnom Ena Vuković i ne čudi me što se u Han Pijesku rađaju novi pjesnici, nego me više čudi kako u Han Pijesku svi nisu pjesnici. Jer, bez mašte i pesničkog zanosa u Han Pijesku ne možeš ni zanoćiti a kamoli živjeti, riječi su Bore Kapetanovića u Bilješci o rukopisu  uz prvu knjigu – zbirku pjesama mlade pjesnikinje sa Han Pijeska  Ene Vuković (10) „Budi srećan gdje god da si“, koja je uz oktobarski sajam knjiga u Beogradu  prošle godine promovisana nakon što je tek izašla iz štampe.

Uz mišlljenje Bore Kapetamovića, svoj osvrt na  Eninu zbirku dao je i Vid Vukelić u ulozi scenariste. On reče „Poručujem joj da bude srećna gdjegod da je, jer je na najljepšem puta svog  stvaralaštva i sa zadovoljstvom knjigu pjesama  preporučujem  za štampanje i  čitanje“.

Pored promocije u Beogradu, gdje je izazvala veliku pažnju strručne i ostale javnosti, Enina zbirka odmah je  promovisana u njenom rodnom Han Pijesku,  u prepunoj sali kulturnog centra,  i Istočnom Sarajevu,  u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u Šekovićima i, uz poseban aranžman, prošlog četvrtka, 8. februara,   u dupke punoj čitaonici za odrasle  Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“ u Rogatici.

U Eninoj pratnji u Rogatici bila je i najveći „krivac“ za otkrivanje njenog talenta za pisanje pjesama Biljana Mitrović,  njena učiteljica od drugog rareda, a sada je Ena peti razred,  kroz koje ova vrijedna učenica ide  sa ocjenom pet iz svih obaveznih predmeta uz naglasak da joj dobro „leže“ recitacije, crtanje i nadasve pisanje pjesama i lijepo pjevanje.

Enin talenat  za  pjesništvo vrlo rano sam otkrila. Njegovala sam, stimulisala i za sbe čuvala  njenu sklonost ka pisanju pjesama, reče učiteljica Mitrović.   Nije bilo ni teško jer se dobro odvajala od ostalih vršnjakinja, pogotovo  vršnjka. Njene pjesničke  bisere počele smo  skupljati u posebnu svesku i onda uz odobrenje roditelja i podršku bibliotekara Biblioteke „Branko Čučak“ u Han Pijesku, kazuje direktorka Ozrenka Đurić Radulović, a u cilju pune podrške daljem Eninom stvaralaštvu kada se došlo do oko 100 njenih pjesmica, zatvorili smo svesku sa osnovnim   ciljem da se potraži mogućnost štampanje najboljih.

Ideja je podržana. Odabrano je 50-tak pjesama i one su pripremane za eventualnu štampu. Izdavač je bila naša Biblioteka,  ilustracije naslovna strane i zadnje strane i svake objavljene pjesmice  po motivima iz dječijeg stvaralaštva  povjerene su Hapjesačaninu Tošu Borkoviću,  dok je meni, Ozrenki Đurić-Radulović, pripala čast da budem glavni i odgovorni uredik zbirke sa ukupno 40 pjesama, i nadam se da smo svi,  od male Ene do mene, opravdali povjerenje. Potvrđuju to  do sada urađene promocije na kojim je mala Ena, pa i u Rogatici, pročitala najveći dio svojih pjesama, a nadamo se da će tako biti i na predstojećim. Već za koji dan idemo na  promociju u Osnovnoj školi „Filip Kljajić“ u Bijeljini, a onda se vraćamo na Pale i u Istočno Sarajevo i neke druge škole širom Republike Srpske, nadajmo se i na području Drinske regiije, pa zašto ne i u višegradskim ili fočanskim školama.    Želja je da se djeci skrenu pažnju na lijepu pisanu riječ i obavezu čuvanja jezika, ćirilice i  potrebu da idu u biblioteke kao riznice znanja i svega dobrog i lijepog, reče direktorka Biblioteke na Han Pijesku Ozrenka Đurić-Radulović.

Tekst i foto: Sreten Mitrović