Miljana Golubović i Damjan Marković najbolji sportisti Foče

02.02.2024.

FOČA – Šahistkinja Miljana Golubović i stonoteniser Damjan Marković najbolji su sportisti opštine Foča u 2023. godini. Za najbolji sportske kolektive proglašeni su Omladinski šahovski klub „Deveti januar“ i Stonoteniski klub „Perućica“.

Golubovićeva je nagradu zaslužila titulom republičkog šampiona u standardnom i ubrzanom šahu, zlatom na pojedinačnom prvenstvu Republike Srpske i bronzanom medaljom u Kupu Srpske, te zapaženim partijama na Međuopštinskim sportskim igrama u Kolašinu.

-Šah treniram već 11 godina i velika je čast što sam izabrana za najboljeg sportistu opštine. Ova nagrada mi predstavlja podstrek da ostvarim slične rezultate i u narednim godinama-rekla je Golubovićeva.

Kapiten muške selekcije Stonoteniskog kluba „Perućica“ Damjan Marković prošle godine predvodio je saigrače u osvajanju Prve lige Republike Srpske, čime su fočanski stonoteniseri izborili plasman u najveći rang takmičenja – Premijer ligu BiH.

Rodni grad predstavljao je i na prošlogodišnjim Međuopštinskim sportskim igrama, sa kojih su stonoteniseri u Foču donijeli zlatnu medalju.

-Nakon 20 godina svaki sportista traži neki podstrek za dalji rad, a ovo je jedan od motiva koji bi mogli da posluže za uspjehe u daljoj karijeri. Stoni tenis, kao i ostali sportovi, iziskuje veliki trud i odricanja, pa bih svima preporučio da odaberu stoni tenis jer će uspjeti da se razviju i mentalno i fizički-rekao je Marković.

Titulom najboljeg fočanskog trenera okitio se Dejan Radović iz Košarkaškog kluba „Sutjeska“.

-Velika je čast što sam izabran za najboljeg trenera i što sam drugi put na bini. Za najboljeg košarkaša biran sam 2017. godine, danas za najboljeg trenera. Ponosan sam na igrače iz seniorskog i omladinskog tima koji su omogućili da dobijem priznanje i trudićemo se da radimo još bolje i opravdamo ovu nagradu-rekao je Radović.

Omladinski šahovski klub „Deveti januar“ za 11 godina postojanja okitio se brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Titulom najuspješnijeg kluba na Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske, prvim mjestom u Prvoj republičkoj ligi i pobjedom u Kupu Srpske lani su objedinili sve tri šampionske krune u jednoj sezoni, što je rijetko koji klub postigao u Republici Srpskoj.

-Osim što vjerujemo u Boga, vjerujemo u rad. Svaki rad se uvijek isplati, iz godine u godinu sve nas je više u klubu, a rezultati su plod dobrog rada-rekao je trener fočanskih šahista Radan Mimić.

Godinu u kojoj su proslavili dvostruki jubilej – 50 godina od osnivanja i 20 godina od obnavljanja rada, u Stonoteniskom klubu „Perućica“ ukrasili su i titulom prvaka Republike Srpske u muškoj konkurenciji. Do šampionskog pehara i zlatnih medalja došli su ubjedljivo, sa 11 pobjeda i samo jednim porazom u sezoni.

-Izuzetno smo zadovoljni i srećni što smo uspjeli i ovaj rezultat da upišemo u biografiju kluba, naročito zbog muške ekipe-rekla je šef stručnog štaba i predsjednik STK “Perućica” Nada Kujundžić.

Žiri Opštine Foča i opštinskog Sportskog saveza nagradio je i najbolje pojedince fočanskih sportskih kolektiva i najperspektivnije sportiste.

Priznanje je dodijeljeno i najboljem sportisti sa teškoćama u razvoju, karatisti „Ljubišnje“ Goranu Kovačeviću.

Posebna godišnja priznanja uručena su istaknutim sportskim veteranima. Zahvalnicu za human i požrtvovan rad u sportu dobio je dugogodišnji odbojkaški trener Aleksandar Erić, dok je priznanje za sportski podvig godine pripalo fočanskom ultramaratoncu Radanu Mališu.

Nagrade najuspješnijima uručili su načelnik opštine Milan Vukadinović i predsjednik Sportskog saveza Duško Rašević.

-Broj prisutnih sportista dovoljno govori o tome da je Foča grad sporta i mladih, pa definitivno moramo još više da ulažemo u sve sportske kolektive, da ulažemo u ovu djecu i mladost, da ih učimo pravim vrijednostima. Svim nagrađenim sportistima i njihovim trenerima čestitam, a Opština Foča će nastaviti da ulaže u sport-rekao je Vukadinović.

-Svake godine neko od naših sportista i sportskih kolektiva ostvari ozbiljan rezultat i to pokazuje da je u Foči prisutan ozbiljan rad, kada je u pitanju sport. Ukoliko neko i ne uspije na profesionalnom nivou nije toliko bitno, koliko je bitno što će oni uz sport biti zdravi ljudi sa zdravim osobinama i navikama. To je najvažnije-rekao je Rašević.

Izborom najboljih sportista spustana je zavjesa na višednevnu manifestaciju „Zimu u Foči“.

Radio Foča