Održana svečana akademija povodom Dana boraca i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka

15.02.2024.

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je prirodni i najsnažniji oslonac Republici Srpskoj – Srbija, čijem rukovodstvu duguje veliku zahvalnost za visok nivo političkog razumijevanja, kao i za brojne realizovane projekte u gotovo svim opštinama i gradovima, ali i u Višegradu.

„Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne smije i neće biti zaboravljeno. Ono je putokaz današnjim i budućim generacijama kako se brani sloboda i čuva otadžbina“, istakao je Đurević.

Đurević je naglasio da su Republika Srpska i njen institucionalni okvir jedini garant srpskog opstanka, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja i zbog toga treba očuvati njen ustavni kapacitet, stabilnost i snagu njenih institucija.

„Svim demokratskim sredstvima borimo se za prava /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika i /v.d. direktora `Službenog glasnika` Miloša/ Lukića, ali i prava svih nas koji živimo u Republici Srpskoj jer je predsjednik Dodik u srpskom narodu prepoznat kao borac za očuvanje Republike Srpske i ljudska prava. Danas je na nama sveta dužnost da čuvamo Republiku Srpsku i da je očuvamo. To je naš zavjet, koji ćemo ispuniti“, poručio je Đurević.

Svečana akademija, koju su organizovali Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opština Višegrad, održana je u višegradskom Centru za kulturu „Ivo Andrić“.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, predstavnici Srbije, delegacije boračke organizacije Republike Srpske i regije Stara Hercegovina, predstavnici nevladinih organizacija, te predstavnici javnog i političkog života.

U programu su učestvovali glumac Goran Jokić, te učenici i profesor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Akademijom je u Višegradu okončano centralno obilježavanje Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Prethodno je u manastiru Dobrun služen parastos poginulim srpskim ustanicima, te položeni vijenci i cvijeće kod spomenika voždu Karađorđu. Potom je kod Centralnog spomenika u Višegradu služen pomen i odata pošta poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/.

Širom Republike Srpske danas se obilježava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpska u kojem su poginula 23.752 borca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata imala je 210.000 mobilisanih boraca. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

SRNA - Jovana Borovčanin