Položeni vijenci i cvijeće kod spomenika voždu Karađorđu

14.02.2024.

VIŠEGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je kod spomenika voždu Karađorđu u Dobrunu kod Višegrada položio vijenac u znak sjećanja na 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Vijence kod spomenika vođi Prvog srpskog ustanka položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, te državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dejan Antić.

Cvijeće su položili i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, te predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Poštu poginulim srpskim ustanicima su odali i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, kao i ostalih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otacbinskog rata, te načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Prethodno je u Manastiru u Dobrunu služen parastos povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su poginula 23.752 borca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

SRNA - Jovana Borovčanin