Potpisan Memorandum o rekonstrukciji dijela puta Foča – Šćepan Polje

29.02.2024.

FOČA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima kineske kompanije “CRBC” Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona evra.

Memorandumom je predviđena rekonstrukcija magistralnog puta Foča – Šćepan Polje u dužini od 15 kilometara.

Sam projekat na koji se odnosi memorandum obuhvata radove u vrijednosti od oko 100 miliona evra, kojim su predviđeni i drugi radovi koji će se izvoditi u neposrednoj blizini trase pomenutog projekta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Premijer Višković rekao je da je ovaj putni pravac od prioritetne važnosti za Republiku Srpsku, koji će biti realizovan u najskorije vrijeme, te istakao da će građani ovog dijela Republike Srpske dobiti putni pravac koji će zajedno sa novim mostom biti moderna poveznica sa Crnom Gorom, koji će obezbijediti efikasan protok ljudi i robe.

Generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove za srednju i jugoistočnu Evropu (CRBC) Jang Dong izjavio je da ovim značajnim projektom, pored Srbije i Crne Gore, ovo preduzeće dolazi i na tržište Republike Srpske, kao i zainteresovanost za proširenje zajedničke saradnje i na drugim projektima.

U opštini Foča, iz koje je aktivno traženo infrastrukturno rješavanje ove dionice, pozdravljaju potpisivanje memoranduma. Još jednom naglašavaju da je riječ o saobraćajnici od izuzetnog značaja za privredni razvoj cijele regije.

-Sigurno jedan od najznačajnijih projekata za Foču. Konačno je riješena dilema oko te putne komunikacije Brod na Drini-Šćepan Polje. To svima ovdje mnogo znači, posebno u smislu razvoja privrede, turizma i brojnih drugih grana. Svjedoci smo posljednjih godina da taj dio rafting turizma, Nacionalnog parka „Sutjeska“ i svega ostalog što gravitira u tom dijelu, kao i međudržavni dio BiH i Crne Gore definitivno zavređuje da ima bolju putnu komunikaciju. Uvjeren sam da će tako uskoro biti-kazao je za Radio Foču načelnik opštine Milan Vukadinović.

Vukadinović je najavio da u se u narednoj sedmici očekuje i uvođenje u posao izvođača radova na putnoj komunikaciji Brod na Drini-Tjentište, odnosno ranije najavljenog projekta izgradnje mosta i puta dolinom rijeke Sutjeske. Očekuje i konkretnu sanaciju magistralnog puta Foča-Sarajevo.

-Rješavanje tih putnih komunikacija dovešće Foču u mnogo bolju poziciju, posebno kada je u pitanju razvoj turističkih potencijala jer smo po tome jedna od najbogatijih opština u Srpskoj. Bili smo godinama blokirani kada je u pitanju razvoj privrede, naročito izvoz. Najavljena sanacija tunela na magistralnom putu Foča-Sarajevo na kojem se posljednjih mjeseci dešavaju brojni odroni i drugi problemi koji su ugrožavali bezbjednost saobraćaja i ljudske živote konačno će otkloniti te nedostatke-kazao je Vukadinović.

Izrazio je zahvalnost Vladi Srpske na čvrstom opredjeljenju da se konačno riješe višedecenijski infrastrukturni problemi ne samo Foče, već cijelog istočnog dijela Republike Srpske.

Za realizaciju rekonstrukcije prve faze trase puta od Foče do Šćepan Polja, koja je podrazumijevala asfaltiranje prvih 5,5 kilometara puta, Vlada Srpske ranije je izdvojila 12,5 miliona KM.

Put od Broda na Drini do Šćepan Polja u Crnoj Gori, u dužini od 20 kilometara, kategorisan je kao magistralni put prvog reda. Dio je međudržavnog puta Sarajevo-Podgorica.

Radio Foča, Radmila Prvulović