Skupština opštine Rogatica – Program rada ostvaren 100 posto

29.02.2024.

ROGATICA – Skupština opštine Rogatica u plenarnom zasjedanju tokom prošle 2023. godine, svoj program rada ostvarila je u procentu od skoro 100 posto. Održano je 8 redovnih radnih sjednica na kojim su razmatrana najaktuelnija pitanja iz života i rada građana koji žive i rade na području ove opštine, rečeno je danas, 29. februara, na sjednici opštinskog parlamenta kojoj su  predsjedavali  predsjednik skupštine Ninoslav Prelić, potpredsjednik Đoko Razdoljac i sekretar Ljubiša Tomić.

Realizujući svoje programske i druge aktuelnosti doneseno je i usvojeno 55 odluka, 20 informacija i izvještaja, 23 programa i planova rada, jedna rezolucija, 52 zaključka i dva rješenja.

Od 19 odbornika, koliko ih ima u aktuelnom sazivu, svakoj sjednici prisustvovalo je 17,75. Među njima je 13, koji su prisustvovali svakoj sjednici, jedan je odsustvovao tri puta, dva dva i tri po jednom nije prisustvovao  sjednicama.

Na ovoj sjednici usvojeni su i izvještaji o radu stalnih radnih tijela skupštine. Radi se o 8 komisija, četiri odbora i savjetu za sport i kulturu koji, rečeno je na sjednici, uz Komisiju za nagrade i preiznanja, Komisiju za pitanja mladih, Komisiju za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog naslijeđa , Komiiju za ravnopravnost polova, te Etički odbor,  Odbor za zaštritu ljudskih prava, vjerska pitanja i predstavke i Odbor za zdravlje,  nije imao nikakve aktivnosti tokom cijele godine.

Odbornici su usvojili i konačan tekst Programa rada načelnika opštine Milorada Jagodića za tekuću 2024. godinu koji je podijeljen u dva osnovna dijela – privredni i lokalni razvoj sa 26 konkretnih zadataka načelniku počev od nastavka izgradnje sportske dvorane do nabavke opreme za bioskopsku salu i izradu prostorno-planske dokumentacije za vikend naselje na Borikama, i plana društvenog razvoja sa zadacima popravke i modernizacije školkih i ostalih „narodnih“ objekata na području opštine.

Usvojen je i program korišćenja sredstava vodnih naknada za tekuću godinu. Planirano je da se akumulira 71.000 maraka i sve će biti utrošene u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže po projektu „Vodovod i kanalizacija“ u novom Naselju u Rogatici, koje treba da nikne neposredno uz postojeći Sportsko-rekreativni centar u dijelu rogatičkog polja zvanom „Kalate“.

Radi se o poljoprivrednom zemljištu u svojini Republike Srpske koga je do sada  u zakupu koristio Dragan Džida sa Borika sa kojim je posebno donesenom odlukom, uz protivljenje nekih odbornika, zbog količine i posebno kvaliteta zemljišta, raskinut ugovor o zakupu i vraćeno opštini na korišćenje a radi podizanja novog stambenog naselja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović